Το φάρμακο θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό και προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου, αλλά πριν «βαρύνουν», με στόχο να περάσουν τη νόσο Covid-19 όσο ελαφρύτερα γίνεται. Ωστόσο, λόγω των δυσκολιών στην παραγωγή του και του υψηλού του κόστους, δεν προορίζεται για μαζική χορήγηση και όπως όλα δείχνουν θα περιοριστεί σε πολύ μικρό ποσοστό επιλεγμένων ασθενών. Συνεπώς, όλος ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει τα εμβόλια προκειμένου να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ανοσία και να δοθεί τέλος στην πανδημία.
Το REGN-CoV-2 περιέχει ένα αντίσωμα κατασκευασμένο από την εταιρία και ένα δεύτερο απομονωμένο από ανθρώπους που θεραπεύτηκαν από τον Covid-19. Aνήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας και μετά παράγονται μαζικά στο εργοστάσιο. Η εταιρία Regeneron που έφτιαξε το «κοκτέιλ» αντισωμάτων ανέφερε χθες ότι τα κλινικά στοιχεία από δοκιμή ασθενών υποδηλώνουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποφέρουν μεγαλύτερο όφελος όταν χορηγούνται σε άμεσο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση και σε ασθενείς που δεν έχουν ακόμη αυξήσει την ανοσολογική απόκριση ή που έχουν υψηλό ιικό φορτίο.
Η συγκεκριμένη θεραπεία, όπως και η αντίστοιχη της Eli Lilly, δεν έχουν λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να παραγγελθούν μεμονωμένα μέσω του ΙΦΕΤ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ακόμη, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η έγκριση και στην Αμερική αφορά σε έκτακτη χρήση. Το πιο κοντινό στον τρόπο δράσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χρησιμοποιείται και στη χώρα μας είναι τα αντισώματα από πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από την Covid-19. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για μία θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί ευρέως και ακόμη και για τις ΗΠΑ αφορά σε συγκεκριμένους ασθενείς, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Λίβανος: Τουλάχιστον 14 νεκροί και 73 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αρκετά πολύπλοκες και δύσκολες θεραπείες στην παραγωγή τους και το κόστος φτάνει ακόμη και στα 1.000 δολάρια ανά δόση.
Πρόκειται για θεραπεία που χορηγείται μέσω έγχυσης στον οργανισμό του ασθενούς. Η FDA ανέφερε ότι το «κοκτέιλ» θα πρέπει να χορηγείται μαζί για θεραπεία σε ενήλικες και παιδιά, με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα του νέου κορωνοϊού, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο -σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι είναι 65 ετών και πάνω ή που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις- όχι όμως σε ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 ή χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου. «Η έγκριση αυτών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Στίβεν Χαν από τη FDA.
Η εταιρία Regeneron αναμένει να έχει τη θεραπεία έτοιμη για περίπου 80.000 ασθενείς έως το τέλος αυτού του μήνα, για 200.000 ασθενείς ως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και 300.000 ασθενείς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr