Στο περιοδικό τους «Dabiq» διαφαίνεται πως οι μαχητές του έχουν δεχτεί την καινούργια πραγματικότητα και προετοιμάζονται για υποχώρηση στην έρημο. Οι ειδικοί, από τη μεριά τους, επισημαίνουν πως ο ISIS αλλάζει ταυτότητα και από οργάνωση με «χαλιφάτο» μετατρέπεται σε τρομοκρατική ομάδα που χτυπάει στόχους.
Ο Αμερικανός επικεφαλής των δυνάμεων του συνασπισμού στο Ιράκ, στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ προβλέπει πως η χρονιά που ο ISIS θα αποτελεί παρελθόν είναι το 2018, επισημαίνοντας πως θα χρειαστούν ακόμη δύο χρόνια σκληρής δουλειάς για να γίνει εκκαθάριση στη Μοσούλη και τη Ράκα και να εξαφανιστεί κάθε ίχνος τους από την έρημο στη Συρία και το Ιράκ. Οπως σημειώνει, στις αρχές του έτους το Ισλαμικό Κράτος θα έχει εκδιωχθεί από την Μοσούλη, όμως θα αποτελεί ακόμη απειλή στο Ιράκ και τη Δύση. «Αναμφισβήτητα θα συνεχίζουν τις επιθέσεις στη Δύση. Κατά τη γνώμη μου, για να μειώσουμε τον κίνδυνο θα πρέπει να τους διώξουμε από τη Μοσούλη, από τη Ράκα και να τους κυνηγήσουμε ακόμη και στην έρημο», αναφέρει. Ο ίδιος επισημαίνει πως οι μάχες στη Ράκα, το συριακό κέντρο του ISIS, θα είναι πιο δύσκολες, κυρίως επειδή ο συνασπισμός βασίζεται σε μικρότερες τοπικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και των Αράβων μαχητών.
Aτυπες ζώνες επιρροής
G20: Χρηματοδότηση για το κλίμα, Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα - Παραπαίουν οι εργασίες της COP29
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες υποστηρίζουν πως στόχος της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι μια τριμερής συμφωνία με το Ιράν για τη Συρία, ώστε η χώρα να χωριστεί σε άτυπες ζώνες επιρροής και ο Σύρος πρόεδρος Αλ Ασαντ να μείνει στην εξουσία για μερικά χρόνια ακόμη. Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν στο Reuters πως τέτοιου είδους συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών θα επιτρέψει τοπική αυτονομία στο εσωτερικό μιας ομοσπονδιακά δομημένης χώρας, της οποίας θα ηγείται ο Αλεβίτης Ασαντ μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Μέχρι στιγμής, το Ιράν, ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ασαντ, παρέχει μαχητές που τον στηρίζουν στο πεδίο των μαχών, η Ρωσία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις, ενώ η Τουρκία έχει ταχθεί στο πλευρό των ανταρτών. Η επίτευξη της συμφωνίας θα ωφελήσει όλες τις πλευρές. Η Ρωσία που δεν επιθυμεί έναν μακρύ πόλεμο θα καταφέρει να ενώσει τη διχασμένη Συρία, παραμένοντας σύμμαχός της. Η Τουρκία επιθυμεί ατύπως να ελέγξει ένα κομμάτι στη Βόρεια Συρία που θα λειτουργεί ως «ζώνη ασφαλείας» για φιλοξενία προσφύγων και προπύργιο κατά της επιρροής των Κούρδων. Τα συμφέροντα του Ιράν είναι πιο δυσδιάκριτα. Πάντως, παρέχοντας βοήθεια στον Ασαντ για να καταλάβει το Χαλέπι, η Τεχεράνη εξασφαλίζει ένα «μονοπάτι» που θα ενώνει την Τεχεράνη με τη Βηρυτό, επιτρέποντας την αποστολή όπλων στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής