«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το κτίριο», έλεγαν τρομοκρατημένοι πολλοί Τούρκοι στις κάμερες που κατέγραφαν τις σκηνές με τις γκρεμισμένες πολυκατοικίες στη Σμύρνη. Τα βίντεο που έκαναν το γύρο του Διαδικτύου δείχνουν την τουρκική πόλη με εκτεταμένες ζημιές, κατεστραμμένα κτίρια, νερό στους δρόμους από το μίνι τσουνάμι και έντρομους τους κατοίκους που έτρεξαν να σωθούν από τον Εγκέλαδο.
Σύμφωνα με το δήμαρχο της τρίτης μεγαλύτερης τουρκικής πόλης (με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους), Τουνκ Σόγιερ, περισσότερα από 20 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu μετά τη σεισμική δόνηση υπήρξαν εγκλωβισμένοι σε συντρίμμια και τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν αμέσως έρευνες.
«Το κτίριό μας κατέρρευσε στο Μπαϊρακλί. Ανασύραμε ζωντανή μια ηλικιωμένη γυναίκα», έλεγε ένας κάτοικος, ενώ άλλος μιλούσε για το διπλανό κτίριο με τα πολλά διαμερίσματα που ήταν γεμάτα!
Μικρότερης κλίμακας καταστροφές καταγράφηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, στις περιοχές Ντενιζλί, Μανίσα, Μπαλικεσίρ, Αϊντίν και Μούγκλα. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιελικάγια, δήλωσε πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη (αν και απέχει 328 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη) αλλά δεν έγιναν καταστροφές.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε πως ο κύριος σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) υποστηρίζει ότι η δόνηση ήταν 7 βαθμών.
Τη συμπαράστασή του στους Τούρκους πολίτες που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανάρτησή του στο twitter: «Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες μας που επλήγησαν από το σεισμό με όλα τα μέσα», έγραψε στην ανάρτησή του, προσθέτοντας πως o τουρκικός κρατικός μηχανισμός αναλαμβάνει δράση για να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες στην περιοχή.
Στην πληγείσα περιοχή έφτασαν 50 οχήματα με 200 διασώστες, καθώς και κινητή κουζίνα που μπορεί να εξυπηρετήσει 25.000 ανθρώπους, ενώ στο επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης συμμετέχει και το υπουργείο Αμυνας με τη συνδρομή δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων. Το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών ανακοίνωσε την απελευθέρωση βοήθειας έκτακτης ανάγκης για την περιοχή ύψους 600.000 δολαρίων.
Οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν τους κατοίκους να μη μπουν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές ή είναι παλιά και να αποφύγουν τις μετακινήσεις αφού σε διάστημα λίγων ωρών καταγράφηκαν 84 μετασεισμοί, οι 16 εκ των οποίων μεγαλύτεροι των 4 ρίχτερ.
Η Τουρκία βρίσκεται σε «σταυροδρόμι» ενεργών τεκτονικών πλακών, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 1999 όταν μεγάλος σεισμός 7,6 ρίχτερ συγκλόνισε τη Νικομήδεια, μια πόλη βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης.
Το 2001 άλλος μεγάλος σεισμός 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την ανατολική πόλη Βαν, σκοτώνοντας 600 ανθρώπους, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο η δόνηση 6,7 ρίχτερ προκάλεσε 40 θανάτους στην επαρχία Ελαζίγ, στα ανατολικά.
Βοήθεια από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Την ετοιμότητα της Ε.Ε. να παράσχει βοήθεια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το σεισμό των 6,7 ρίχτερ (Σάμο και Σμύρνη) εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ τόνισε: «Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Οι σκέψεις μου είναι στους ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό.
Η Ε.Ε. είμαι έτοιμη να παράσχει βοήθεια». «Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους», δήλωσε με ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει όλες τις προσπάθειες», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.
«Είμαι έντονα λυπημένος για τις αναφορές του σεισμού στο Αιγαίο. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλους εκείνους που πλήττονται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο twitter, τονίζοντας πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr