Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του Λίβυου ηγέτη, ο μύθος γύρω από το όνομά του συντηρείται από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με σενάρια για την περιουσία του. Τα χρήματα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, εντοπίστηκαν από Γάλλους αστυνομικούς είχαν κλαπεί από λιβυκή τράπεζα και βρέθηκαν στην κατοχή ζευγαριού το οποίο συνελήφθη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2017 η τότε κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε να της σταλεί μεγάλο χρηματικό ποσό από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν σε τράπεζα της Βεγγάζης.
Τον ίδιο χρόνο, όμως, εν μέσω του εμφυλίου, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του στρατάρχη Χαφτάρ έβαλε «χέρι» στον θησαυρό που άγγιζε τα 160 εκατομμύρια ευρώ και 1-2 εκατομμύρια δολάρια. Τα μισά χρήματα, περίπου 80 εκατ. ευρώ, ξοδεύτηκαν από τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό για την αγορά όπλων. Τα υπόλοιπα ήταν σε κακή κατάσταση, καθώς είχαν καθαριστεί με απορρυπαντικό και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, παρέμεναν ωστόσο αληθινά χαρτονομίσματα. Το καλοκαίρι του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημερώθηκε ότι ορισμένα από τα χαρτονομίσματα αυτά επέστρεψαν στην Ευρώπη. Σε ποσοστό 90% τα διακινούσε η τουρκική μαφία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή της Γαλλίας.
Ο δικηγόρος της χήρας του Μουαμάρ Καντάφι και της νύφης του, που είχε παντρευτεί τον επίσης δολοφονημένο γιο του, Μουτασίμ, Χάρης Οικονομόπουλος, ξεκαθαρίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι αυτά τα χρήματα δεν έχουν καμία σχέση με την οικογένεια που εκπροσωπεί και ότι ο τίτλος περί θησαυρού του Καντάφι είναι άσχετος με το άρθρο. «Το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε, αν δεν αποτελεί συρραφή ευφάνταστου συντάκτη ύλης που δεν διάβασε καν το άρθρο που τιτλοφόρησε, συνιστά δημοσιογραφική απάτη, και μάλιστα πρόχειρη. Οποιοσδήποτε δεν “μείνει” στον τίτλο και διαβάσει το κείμενο του άρθρου αντιλαμβάνεται ότι ο συντάκτης του μπερδεύει… αβγά με τρένα».
Οπως εξηγεί ο γνωστός δικηγόρος, ο Καντάφι δολοφονήθηκε πολλά χρόνια πριν αυτά τα χρήματα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη. «Ο Μουαμάρ Καντάφι δολοφονήθηκε, όπως όλοι είδαμε σε παγκόσμια μετάδοση, στις 20 Οκτωβρίου του 2011. Δεν θα σταθώ στο ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να πραγματοποίησε οποιαδήποτε κατάθεση ή ανάληψη σχετικά με οποιοδήποτε λογαριασμό στις χρονολογίες του δημοσιεύματος. Ούτε ότι το άρθρο δεν δίνει την παραμικρή πληροφορία για το εάν και από πού προκύπτει ότι τα χρήματα βρίσκονταν σε λογαριασμό του Μουαμάρ Καντάφι ή άλλου μέλους της οικογένειάς του», λέει ο κ. Οικονομόπουλος προσθέτοντας: «Θα επισημάνω, όμως, πως διεθνώς και χωρίς καμία εξαίρεση το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στον απόλυτο εποπτικό και ρυθμιστικό έλεγχο των κρατών και των κυβερνήσεων που συνεργάστηκαν για την ανατροπή του Καντάφι και την οικονομική καταστροφή, αν όχι και διάλυση της κρατικής υπόστασης της Λιβύης. Εχουν περάσει ήδη εννέα χρόνια από την Αραβική Ανοιξη και την επιτυχία του, υπόδικου πλέον ως δωρολήπτη, τότε Γάλλου προέδρου Σαρκοζί, με πλήθος άλλων ευεργετηθέντων όπως αυτός από τη Λιβύη, να δολοφονήσουν και όχι απλά να ανατρέψουν τον Καντάφι. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει εντοπιστεί ένας, έστω, τραπεζικός λογαριασμός, μία, έστω, θυρίδα, εταιρία ή ακίνητο συμφερόντων του Μουαμάρ Καντάφι. Οποιο σοβαρό διεθνές ΜΜΕ νομίζει πως έχει στοιχεία για τους, δήθεν, θησαυρούς των Καντάφι δεν έχει παρά να τα δημοσιοποιήσει».
«Η νύφη του δουλεύει μεροκάματο για να τα βγάλει πέρα»
Οι συγγενείς του Καντάφι ζουν, σύμφωνα με τον κ. Οικονομόπουλο, σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας, καθώς όσα χρήματα υπάρχουν βρίσκονται στη Μάλτα αλλά είναι δεσμευμένα. «Αν η φιλολογία των θησαυρολάγνων είχε βάση, ούτε το εγγόνι του θα ζούσε σήμερα στα όρια της φτώχειας σε ένα δυάρι Ευρωπαίου συγγενή του ούτε η νύφη του θα δούλευε μεροκάματο για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Καθώς το μοναδικό γνωστό περιουσιακό στοιχείο μέλους της οικογένειας Καντάφι, που βρίσκεται στη Μάλτα και για την υπεράσπιση του οποίου έχω σχετική εντολή, όχι απλά δεν μπορεί να κινηθεί αλλά η τοπική κυβέρνηση, παρά ρητή πρόβλεψη στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2011, δεν επιτρέπει καν να χρηματοδοτήσει στοιχειώδεις δαπάνες για τη νομική υπεράσπισή του απέναντι σε αυτούς που, με την υποστήριξη που έλαβαν το 2014 από τη «Λιβυκή Αυγή», φέρονται να το διεκδικούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, στην Bank Of Valetta βρίσκονται προσωπικές καταθέσεις του Μουτασίμ Καντάφι που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του όμως και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2014, άνθρωποι του περιβάλλοντος του Μουτασίμ εμφανίστηκαν με αγωγή μίας μόλις σελίδας, ως εκπρόσωποι του κράτους της Λιβύης και ξεκίνησαν τη δικαστική διεκδίκηση των χρημάτων. Η προσπάθεια αυτή έγινε αντιληπτή από την οικογένεια Καντάφι και άμεσα αντέδρασε η χήρα του άλλοτε πανίσχυρου Λίβυου ηγέτη Safia Farkash, η οποία αποφάσισε να αντικρούσει την αγωγή, ώστε, αν αποδεσμευτούν οι καταθέσεις, να αποδοθούν στη σύζυγο του νεκρού γιου της και το παιδί τους. Η δικαστική διαμάχη, που ξεκίνησε το 2014 στα μαλτέζικα δικαστήρια, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr