Η ταυτοποίησή του προκάλεσε συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, που τον είχαν επίσης εντάξει στον κατάλογο απαγόρευσης πτήσεων. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι διατηρούσε δεσμούς με έναν επικίνδυνο σαλαφιστή ιερέα που συνελήφθη τον Νοέμβριο και ότι είχε τεθεί υπό κράτηση, ενώ εκκρεμούσε η διαδικασία απέλασής του. Είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για μία σειρά από αδικήματα τόσο στην Τυνησία, όσο και στην Ιταλία, θεωρήθηκε δυνητικά επικίνδυνος, παρ’ όλα αυτά αφέθηκε ελεύθερος.
Η αποτυχία της Γερμανίας να τον απελάσει υποδηλώνει ότι η χώρα που υπερηφανεύεται για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής της, πάσχει από τις ίδιες δομικές αδυναμίες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο που επέτρεψαν επίσης σε ανθρώπους με ποινικό μητρώο να σχεδιάσουν και να φέρουν σε πέρας αιματηρές επιθέσεις, λένε οι αναλυτές.
Η επομένη του μακελειού με τους 12 νεκρούς στο κέντρο της -γεμάτης από τουρίστες- γερμανικής πρωτεύουσας βρίσκει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε δεινή θέση, λόγω της απόφασής της να επιτρέψει σε ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να έρθουν στη Γερμανία το 2015. Πολύ περισσότερο μάλιστα όσο συμπληρώνεται το παζλ της δράσης του 24χρονου Ανίς Αμρί. Ο γερμανικός Τύπος έγραψε χθες ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του χτυπήματος είχε κάνει εντατικές έρευνες στο διαδίκτυο για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μία φορά με το Ισλαμικό Κράτος μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η «Bild» αποκάλυψε μάλιστα ότι προσέφερε τον εαυτό του ως καμικάζι αυτοκτονίας κατά των «απίστων» σε αρκετές ισλαμιστικές ιστοσελίδες (!)
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας είχε θέσει στο μικροσκόπιό της τον Αμρί εδώ και μήνες, ενώ υπήρχε η πληροφορία ότι ετοίμαζε χτύπημα, καθώς είχε εμπλακεί σε ένοπλη ληστεία για να βρει χρήματα και να αγοράσει αυτόματα πυροβόλα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε απορρίφθηκε και η αίτησή του για παροχή ασύλου τον Ιούνιο. Χθες οι αρχές συνέλαβαν στο Ντόρτμουντ τέσσερις υπόπτους που φέρεται να είχαν επικοινωνήσει μαζί του, λίγη ώρα αργότερα ωστόσο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας που διεξάγει τις έρευνες, διέψευσε την πληροφορία, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την έρευνα όσο διαρκεί. Την ώρα που το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του εντείνεται, οι Αρχές εξακολουθούν να βομβαρδίζονται από ερωτήσεις για το τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να τον εμποδίσουν.
Συρία: Οι δυνάμεις ασφαλείας καταδιώκουν «πολιτοφυλακές» υποστηρικτών του Άσαντ
Ολα δείχνουν ότι ο νεαρός τζιχαντιστής, ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Ιταλία, κατηγορούμενος για εμπρησμό σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, βιαιοπραγίες, πρόκληση υλικών ζημιών, κλοπές και πρόκληση σωματικών βλαβών, οργάνωσε το τυφλό χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου σε συνεννόηση με ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους.
Ο αντιπρόεδρος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ ασκεί κριτική κυρίως στις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου διέμενε ο ύποπτος και όπου είχε εκδοθεί η προσωρινή άδεια παραμονής του. Ο ύποπτος είχε σχέσεις με σαλαφιστές, είναι εν δυνάμει τρομοκράτης και παρ’ όλα αυτά αποφυλακίστηκε ενώ προοριζόταν για απέλαση. Τάχθηκε υπέρ της χρήσης ηλεκτρονικού βραχιολιού, όπως έπραξε άλλωστε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Υπαλλήλων Δίωξης του Εγκλήματος Ζεμπάστιαν Φίντλερ, προσθέτοντας ότι οι εν δυνάμει τρομοκράτες στη Γερμανία δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούνται όλο το 24ωρο.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου