Πρόκειται για τον Ανίς A. ή Αχμεντ A. γεννημένο στο Ταταουίν της Τυνησίας, ο οποίος μάλιστα φέρεται αν χρησιμοποιούσε πολλές διαφορετικές ταυτότητες και ονόματα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, προφανώς για να καλύψει τα ίχνη του και τις διασυνδέσεις του με γνωστούς τζιχαντιστές.
Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τυνήσιος είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία τον περασμένο Ιούλιο, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε, λόγω των υποψιών των αρμόδιων υπηρεσιών από τον Φεβρουάριο κιόλας του 2016 ότι ο 24χρονος είχε σχέσεις με γνωστούς τζιχαντιστές στη Γερμανία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο ύποπτος ήταν γνωστός συνεργάτης μιας ομάδας ανδρών που συνελήφθη τον Νοέμβριο επειδή στρατολογούσε εθελοντές, οι οποίοι θα ταξίδευαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.
Μεταξύ αυτών των ανδρών ήταν και ο Ιρακινός Abu Walaa, ο οποίος θεωρείται το «Νούμερο 1» του ΙSIS στη Γερμανία, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραμάτιζε στην διάδοση του «μηνύματος» των τζιχαντιστών.
Η γερμανική αστυνομία πιστεύει ότι ο νεαρός Τυνήσιος συγκατοικούσε με τους εν λόγω άνδρες για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, ενώ κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να προμηθευτεί και ένα όπλο από έναν πληροφοριοδότη των τοπικών αρχών.
Κάποια γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για προσπάθειες απέλασης του Anis A. από την γερμανική κυβέρνηση, βάσει της συγκεκριμένης ύποπτης δραστηριότητας, με το αίτημα ωστόσο να μη γίνεται τελικά δεκτό από την Τυνησία, λόγω έλλειψης στοιχείων για το ποιόν του.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η πορεία του τζιχαντιστή δολοφόνου
To ακριβές όνομα του Anis A και η πραγματική του ηλικία παραμένουν υπό αμφισβήτηση, καθώς ο νεαρός άνδρας πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε πάνω από 8-9 ψευδώνυμα και είχε ταυτότητες και διαβατήρια με τελείως διαφορετικά στοιχεία στο καθένα.
Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο άνδρας είναι νεαρής ηλικίας και ότι γεννήθηκε στη νότια Τυνησία.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πότε έφτασε ο Anis A στη Γερμανία. Η αίτηση ασύλου του απορρίφθηκε πριν από λίγους μήνες, ωστόσο κάποιες πηγές της αστυνομίας αναφέρουν ότι βρισκόταν στη χώρα από το 2015.
Νωρίτερα, πιστεύεται ότι βρισκόταν στην Ιταλία, πιθανόν από το 2012.
Ο Τυνήσιος «Ανις Α» είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012
Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, ο Τυνήσιος «Ανίς Α», ο οποίος καταζητείται για την τρομοκρατική επίθεση του Βερολίνου, είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012 και φέρεται να είχε αναχωρήσει για την Γερμανία το 2015. Ο καταζητούμενος είναι είκοσι τεσσάρων ετών και, όπως διαρρέει, έχει χρησιμοποιήσει, έως τώρα, τέσσερα με πέντε πλαστά ονοματεπώνυμα. Την είδηση της παραμονής του στην Ιταλία, τα περασμένα χρόνια, επιβεβαιώνει και η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria.
Στο μεταξύ, βρίσκονται ακόμη στο Βερολίνο οι γονείς της Φαμπρίτσια Ντι Λορέντσο, της Ιταλίδας τριάντα ενός ετών, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχασε την ζωή της κατά την τρομοκρατική επίθεση, στην γερμανική πρωτεύουσα. Οι γονείς της, συντετριμμένοι, έχουν δηλώσει ότι «οι ελπίδες τους, ουσιαστικά, έχουν σβήσει» και ότι περιμένουν την επίσημη ολοκλήρωση της ανάλυσης του DΝΑ. ‘Αλλοι τρεις ιταλοί που είχαν τραυματισθεί ελαφρά, πήραν σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο.