Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, περίπου 410 εκατομμύρια χρήστες θα αποκλειστούν αυτομάτως από τις υπηρεσίες του Facebook και του Instagram.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει το κατασταλτικό «οπλοστάσιό» της κατά της ηγεμονίας των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του Facebook.
Τον προηγούμενο μήνα απαγορεύτηκε η μεταφορά δεδομένων σε σέρβερ υπολογιστών στις ΗΠΑ τα οποία αφορούν σε Ευρωπαίους πολίτες.
Η απόφαση… εκνεύρισε τα κεντρικά του Facebook και κατατέθηκε μήνυση εναντίον της ιρλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η οποία και παρακίνησε πρώτη τη διαδικασία.
Έλον Μασκ: Το Ιράν διαψεύδει ότι ο εκπρόσωπός του στον ΟΗΕ συνάντησε τον δισεκατομμυριούχο
Στο «στόχαστρο» οι GAFA
Οι εταιρείες που είναι γνωστές με το ακρώνυμο GAFA (από τα αρχικά των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι «υπερβολικά μεγάλες για να μην μας απασχολούν», σημείωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ «χρειάζεται μια καλύτερη επίβλεψη» αυτών των πολύ μεγάλων εταιρειών, όπως συνέβη και με την ενισχυμένη ρύθμιση της δραστηριότητας των τραπεζών μετά την κρίση του 2008.
Νέα νομοθεσία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει μια νέα νομοθεσία ως τα τέλη του έτους (την «Digital Services Act»), κάτι το οποίο αποτελεί προτεραιότητά της, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη επίβλεψη του τρόπου με τον οποίο οι μεγάλες πλατφόρμες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, επιτίθενται στην παραπληροφόρηση ή διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα.
Αυτή η νομοθεσία έχει στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και των μικρότερων ανταγωνιστών. Η κλίμακα των κυρώσεων για τις πλατφόρμες, οι οποίες για παράδειγμα θα υποχρεώνουν τους χρήστες τους να χρησιμοποιούν μόνον τη δική τους υπηρεσία, θα μπορεί να φτάνει μέχρι και στο να υποχρεώνονται να αποχωριστούν κάποιες από τις δραστηριότητές τους.
Ο Μπρετόν σημείωσε ότι στις προτεινόμενες «θεραπείες», οι οποίες θα χρησιμοποιούνται μόνον σε ακραίες συνθήκες, περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα να αποκλειστούν εντελώς πολύ μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι από την ενιαία αγορά.
«Οι πλατφόρμες θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνες και να λογοδοτούν, οφείλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια. Είναι καιρός να προχωρήσουμε πέραν των μέτρων αυτορρύθμισης», είχε κρίνει η Βέρα Γιούροβα, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, παρουσιάζοντας στις αρχές Σεπτεμβρίου μια αξιολόγηση της εφαρμογής ενός κώδικα ορθής πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης, που εκδόθηκε το 2018 και υπογράφηκε από τις Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla και πιο πρόσφατα από την TikTok.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr