Να σημειωθεί ότι στο 15μηνο της διακυβέρνησής του το PiS προσπάθησε επιπλέον να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη και να καταργήσει το δικαίωμα των Πολωνέζων γυναικών στην άμβλωση, ενώ ηγείται των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) που αρνούνται πεισματικά να δεχθούν έστω κι έναν Σύρο πρόσφυγα στο έδαφός τους, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών συμφωνιών και των εκκλήσεων της Μέρκελ, της Κομισιόν, της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Παρέμβαση
Ιδιαίτερα ανήσυχος για τα γεγονότα των τριών τελευταίων ημερών, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και νυν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του να σεβαστεί το λαό και τις δημοκρατικές αξίες, προειδοποιώντας ότι «όσοι υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μοντέλο δημοκρατίας και επιτίθενται στο Σύνταγμα εκθέτουν όλους μας σε στρατηγικούς κινδύνους, γράφοντας το επόμενο κεφάλαιο απομόνωσης της Πολωνίας».
Κατάληψη
Oλα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν οι βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Πλατφόρμας Πολιτών κατέλαβαν την αίθουσα της Ολομέλειας πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017, αναγκάζοντας τους κυβερνητικούς συναδέλφους τους να πάνε σε μικρότερη αίθουσα για να τον ψηφίσουν, χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους!
Ταυτόχρονα, χιλιάδες κόσμου περικύκλωσαν τη Βουλή και κατέβηκαν στους δρόμους σε άλλες πολωνικές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που επιβάλλει λογοκρισία στις συνεδριάσεις της Βουλής: Επιτρέπει σε ελάχιστους δημοσιογράφους την είσοδο στο κτίριο, απαγορεύει ακόμη και σε αυτούς να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο και περιορίζει σε πέντε τα κανάλια που δικαιούνται να μεταδίδουν συνεδριάσεις, φιλτράροντας ουσιαστικά κατά το δοκούν την πληροφόρηση μέσα από το «ναό της δημοκρατίας».
Οι διαδηλωτές εγκλώβισαν στη Βουλή την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο και αρκετούς υπουργούς ως το ξημέρωμα του Σαββάτου, ενώ, παρά την άρση του αποκλεισμού και την καταστολή από την Αστυνομία, οι διαδηλώσεις με σημαίες της Πολωνίας και της Ε.Ε. συνεχίστηκαν τα δύο επόμενα 24ωρα. Μερίδα του κόσμου στάθηκε έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας του, ενώ κάποιοι άλλοι κατευθύνθηκαν στο προεδρικό μέγαρο.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Επαφές
Αργά χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα (επίσης αντιευρωπαϊστής), είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για να εκτονώσει την ένταση, ενώ πυροσβεστικό ρόλο προσφέρθηκε να παίξει και ο ισχυρός άνδρας του PiS, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι (ο ίδιος που είχε ισχυριστεί πέρυσι ότι «οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες στην Ελλάδα κουβαλάνε χολέρα και άλλες αρρώστιες, γι’ αυτό δεν θα τους δεχθούμε»). Η πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ανω Βουλής, Στάνισλαβ Καρτσέβσκι, απέβη άκαρπη, αλλά συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σήμερα. Ο Καρτσέβσκι πάντως τόνισε στο πρακτορείο ΡΑΡ ότι «κανείς δεν θέλησε ποτέ να περιορίσει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Βουλή», δείγμα ότι πιθανόν η κυβέρνηση σκέφτεται να υπαναχωρήσει.
Αρχικά η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα τη «σκανδαλώδη» συμπεριφορά τους, με στόχο την πρόκληση ακραίας όξυνσης, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική κατάσταση στη χώρα. Χθες όμως έριξε νερό στο κρασί της, ομολογώντας, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως «ίσως κάποια στελέχη μας δεν επικοινώνησαν επαρκώς τις προτεινόμενες αλλαγές στους δημοσιογράφους και στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να δώσουν πάτημα στην αντιπολίτευση…».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου