Εχει ως τίτλο «Ο Τούρκος πρόεδρος χάνει έδαφος στο εσωτερικό της χώρας και στους νέους». Το συγκεκριμένο κέντρο ασχολείται πολύ με μελέτες που αφορούν εσωτερικά, νομικά, οικολογικά και οικονομικά ζητήματα των ΗΠΑ, ενώ πολύ πρόσφατα δημοσίευσε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη για την παραπληροφόρηση-θεωρίες συνωμοσίας κ.λπ. αναφορικά με τον SARS-COV-2 και την πανδημία. Το κέντρο έχει έδρα την αμερικανική πρωτεύουσα.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η μελέτη σχετικά με την Τουρκία τονίζει ότι ο νεανικός πληθυσμός της χώρας έχει κουραστεί από τα σχεδόν 20 χρόνια διακυβέρνησης από το κόμμα AKP και αναζητεί κάποιες πολιτικές διεξόδους και εναλλακτικές επιλογές ενώ ο Ερντογάν για να διατηρήσει υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων θα στραφεί σε επιθετικές ενέργειες στο εξωτερικό. Για αυτό προκαλεί και θα προκαλέσει σοβαρές περιφερειακές και υποπεριφερειακές εντάσεις.
Για τον Τούρκο πρόεδρο τα βασικά σημεία είναι η ασφάλεια του καθεστώτος του και η υπέρμετρη αλαζονεία του να καταστήσει την Τουρκία δύναμη με παγκόσμια παρουσία και αντανακλαστικά. και για να το πετύχει αυτό έχει υιοθετήσει «την αυξημένη καταπίεση των πολιτικών του αντιπάλων στο εσωτερικό, ενώ παράλληλα εμπλέκεται τυχοδιωκτικά με υπολογίσιμα στρατιωτικά μέσα στο εξωτερικό και κυρίως όταν αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες».
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι επί χρόνια κυρίαρχες ομάδες που ψήφιζαν Ερντογάν και AKP είναι αρκετά απογοητευμένες ειδικά από την εν εξελίξει διακυβέρνηση της χώρας, με τους νέους να μην εμπιστεύονται τα ΜΜΕ που σε συντριπτικό βαθμό υποστηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο. Οι νεότερες γενιές στρέφονται προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν και οι νέοι δρακόντειοι νόμοι που ψηφίστηκαν στην Εθνοσυνέλευση περιορίζουν την πρόσβαση και «ποινικοποιούν» αυτούς που εκφράζονται αρνητικά για τον Ερντογάν.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Πέντε και πλέον εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι θα συμμετέχουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 για αυτό και η νέα γενιά ψηφοφόρων θα κρίνει πολλά. Η προβληματική τουρκική οικονομία, το αδύνατο εθνικό νόμισμα, ο υψηλός βαθμός ανεργίας, οι απώλειες θέσεων εργασίας, ο κομματισμός, η αυξημένη προσφυγική κρίση, η παρουσία Σύρων προσφύγων σε τουρκικές μεγαλουπόλεις συγκλισιακά εντείνουν την οικονομική ανησυχία μεταξύ των Τούρκων που εκτιμούν ότι απειλείται η παραδοσιακή τουρκική κουλτούρα, υποστηρίζει ο Μαξ Χόφμαν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εθνικής Ασφάλειας και Διεθνούς Πολιτικής του CAP.
Ακόμα και η τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας κρίνεται ως ενέργεια με στόχο να ενισχύσει, ειδικά στα βάθη της Τουρκίας, το ισλαμικό προφίλ του, ενώ η διαφθορά αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα. Υπερισχύει η προνομιακή μεταχείριση των κομματικών ως και αυτών που έχουν προσβάσεις στο AKP. Οι νέοι και μάλιστα αρκετά μορφωμένα άτομα χάνουν την εμπιστοσύνη στη χώρα τους και αναζητούν κάποιες επιλογές στο εξωτερικό.
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
Με τη θέση του Χόφμαν συμφωνεί και η ειδικός σε θέματα που αφορούν στην Τουρκία (συγγραφέας 8 μελετών) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ, δρ Λάιζελ Χιντζ, η οποία εκτιμά ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τη διαφθορά που κυριαρχεί στο κόμμα του Ερντογάν.
«Η τεράστια ανισότητα μεταξύ ενός προέδρου που ζει σ’ ένα αμύθητο παλάτι άνω των χιλίων δωματίων και του μέσου πολίτη που έχει δει να πενταπλασιάζονται οι τιμές των βασικών προϊόντων τροφοδοτεί αυτή τη δυσαρέσκεια, όπως και η άποψη ότι οι Σύροι, στους οποίους παρέχεται προσωρινή προστασία, συνιστούν απειλή για το «οικονομικό και πολιτιστικό status quo της χώρας», λέει η Χιντζ.
Αν και τα κόμματα των πρώην συνεργατών του Ερντογάν, δηλαδή των Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου, δεν λαμβάνουν υπολογίσιμα και απειλητικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, εν τούτοις οι ψηφοφόροι τους προέρχονται από το κόμμα του Τούρκου προέδρου.
Σύμφωνα με τη μελέτη του αμερικανικού κέντρου, εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώσει το εκλογικό περιβάλλον και μεταξύ άλλων είναι οι περαιτέρω προτεινόμενες αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία και η εντατικοποίηση του ελέγχου στα SOCIAL MEDIA.
«Εν όψει μιας πιθανότατης αμφίρροπης εκστρατείας επανεκλογής ο Ερντογάν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τον τουρκικό εθνικισμό μέσω της καταπίεσης των κουρδικού πληθυσμού στη ΝΑ. Τουρκία. Οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμίστηκαν με την εκλογική του ατζέντα. Είναι αρκετά πιθανό ο Ερντογάν να προκαλέσει έντονα μια κρίση σε ένα απ’ αυτά τα γεωγραφικά μέτωπα εν όψει εκλογών για να εκμεταλλευτεί τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά του λαού του.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr