Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η Αθήνα εμμένει στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα για το πρωτοφανές κρεσέντο παραβατικής συμπεριφοράς που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ή ευρύτερη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ασφαλώς οι πιο σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τον άλλο μήνα, χωρίς να είναι βέβαιο τίποτα (σχετικά με την πλήρη αποδοχή κυρώσεων ως και σε ποιο επίπεδο κατά της Τουρκίας). Πάντως αίσθηση, προβληματισμό και αμηχανία προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης η επιμονή αρκετών κρατών-μελών της Ε.Ε. να συζητηθούν ως πρώτο θέμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. οι δραματικές εξελίξεις στη Λευκορωσία και να μεταφερθεί για χθες το πολύ κρίσιμο θέμα των Ελληνοτουρκικών (ορισμένοι έκαναν λόγο για υποβάθμιση).
Την ίδια στιγμή βάσει αποκλειστικών πληροφοριών του υπογράφοντα ο Νορβηγός ΓΓ/ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και οι επιτελείς του μελετούν τρόπους πρόληψης επικίνδυνων καταστάσεων στον θαλάσσιο χώρο, ενώ είχε επαφές με τον διοικητή των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στο Νόρθγουντ Βρετανό ναύαρχο Κeith Blount καθώς και δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τους Αμερικανούς ναυάρχους της Διακλαδικής Διοίκησης AJFC στη Νάπολη της Ιταλίας καθώς και με τον διοικητή του 6ου Αμερικανικού στόλου.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Μεταξύ των «ιδεών» είναι μία ενδιαφέρουσα συμφωνία που ίσχυε από την εποχή του Γκορμπατσόφ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και είχε την ονομασία «PREVENTING DANGEROUS INCIDENTS ON THΕ HIGH SΕAS» (Πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων και γεγονότων στις ανοικτές θάλασσες). Η ανωτέρω συμφωνία ήταν αποκλειστικά αμερικανο-σοβιετική, ενώ ήταν σε παγκόσμια βάση και αφορούσε όλες τις θάλασσες, όπου υπήρχε ναυτική παρουσία των τότε δύο υπερδυνάμεων. Η χρονική παράταση των NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας φέρεται τελικά να έχει προβληματίσει τον γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε στο Βερολίνο με 9 υπουργούς Αμυνας κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και με τον Σουηδό υπουργό Αμυνας, αντάλλαξε απόψεις για τις διάφορες «ιδέες», δεδομένου ότι στον κώδικα της συμφωνίας του 1988 είχαν συνδράμει Σουηδοί και Νορβηγοί ναυτικοί αναλυτές.
Στο μεταξύ χθες ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ είxε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Ουάλας, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, στο φως των χθεσινών ενεργειών του πολέμαρχου Χαφτάρ να «σπάσει την ανακωχή» στη Σύρτη, αφού από κοινού με Ρώσους μισθοφόρους της εταιρείας WAGNER ως και μέλη της φυλής Αλ Καράμα εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους GRAD κατά των θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων. Χθες επίσης μετέβη για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες στην Αγκυρα ο σκληρός άνδρας του καθεστώτος της Τρίπολης και υπουργός εσωτερικών Φαθί Μπασάκα, με τον οποίο ο Ακάρ μίλησε για τα επόμενα στάδια της τουρκο-λιβυκής συνεργασίας σε επιμέρους τομείς, καθώς και για την υλοποίηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τον θαλάσσιο χώρο που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Νοέμβριο του 2019 (και το οποίο μας αφορά άμεσα).
Η τουρκική προπαγάνδα, ψυχολογικές επιχειρήσεις ως και απύθμενη παραπληροφόρηση μέσω όλων των εφημερίδων έφθασε χθες σε ανώτατο σημείο, υποστηρίζοντας ότι «σε ενδεχόμενο πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας η χώρα μας θα χάσει νησιά καθώς και τμήμα της δυτικής Θράκης!!!».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr