Σύμφωνα με την ΕΡΤ η Άγκυρα από χθες το βράδυ άλλαξε τακτική και απάντησε στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες, ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή το Oruc Reis και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία.
Οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών, έσπασαν τη σιγή ασυρμάτου, και απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Υπό την στενή παρακολούθηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων, το τουρκικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» κινείται για δεύτερη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται με δυτική κατεύθυνση προς τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου με μικρή ταχύτητα.
Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις – Νέες απειλές Tσαβούσογλου για γεωτρήσεις στα 6 μίλια από Ρόδο και Κρήτη
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις μετά τη νέα προκλητικότητα από την Τουρκία. Πλοία του ελληνικού στόλου πλέουν δίπλα στο Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ -σε διπλωματικό επίπεδο-το υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό.
Εν τω μεταξύ, την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ανοίγει και πάλι η Παναγία των Παρισίων
Ο κ. Μητσοτάκης το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ενημερώνει και τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, συνεχίζει την τακτική της προκλητικότητας η Άγκυρα.
Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις όποιες έρευνες επιχειρούσε να κάνει το «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το τουρκικό ερευνητικό έχει φτάσει περίπου 50 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ελληνικά πλοία δίνουν σήμα προς το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία για να αποχωρήσουν. Από τη νύχτα η Άγκυρα άλλαξε τακτική. Τα τουρκικά πλοία απαντούν στα ελληνικά πολεμικά σκάφη ότι πλέουν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτή την ώρα το ερευνητικό πλοίο είναι σε διεθνή ύδατα αλλά σε θαλάσσια περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τα δύο βοηθητικά του πλοία Ataman και Cengiz Han και ένα στολίσκο από 10 τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.
Ο πλους ενός ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα επιτρέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός για κίνηση πολεμικών πλοίων οποιασδήποτε χώρας στην ανοικτή θάλασσα. Υπ’ αυτή την έννοια, με δεδομένο δηλαδή ότι το Oruc Reis με τα δύο βοηθητικά του πλοία και οι μονάδες του τουρκικού στόλου πλέουν σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση των κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοϊας.
Χρονικός περιορισμός για την διάρκεια της περιπλάνησης του Oruc Reis άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας -αλλά σε διεθνή ύδατα- δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη θαλάσσια περιοχή που έχουν προσδιορίσει με την Navtex που εκδόθηκε παρανόμως από τον παράκτιο σταθμό της Αττάλειας μέχρι τις 23 Αυγούστου (αλλά και σε μεταγενέστερο χρόνο, αν εκδώσουν νέα αγγελία προς ναυτιλλομένους).
Η Αθήνα εξέδωσε αντι-navtex από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους ότι η τουρκική αγγελία είναι παράνομη και ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική πλευρά με νέα Navtex επέμεινε ότι έχει την νόμιμη εξουσιοδότηση χαρακτηρίζοντας με την σειρά της άκυρη και παράνομη την ελληνική αγγελία προς ναυτιλλομένους. Το νόημα αυτών των ενεργειών είναι ότι καμία πλευρά δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία της άλλης στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, άρα υφίσταται μια νομική διαφορά η οποία πρέπει να επιλυθεί μέσω διμερών διαπραγματεύσεων ή από τα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια.
Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, για τη διενέργεια των οποίων απαιτείται η σχετική άδεια του κράτους που ασκεί την κυριαρχία στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες.
Νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου- Συνέχεια στην τουρκική προπαγάνδα
Την πρόθεση της Τουρκίας να εκδώσει και νέες Navtex και για άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου ώστε να «φέρει σε πέρας κι άλλες αποστολές» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αγκυρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Tώρα κινήσαμε ξανά τα πλοία μας. Το Ορoύτς Ρεις πήγε στην περιοχή. Όπως ξέρετε είχαμε καθορίσει τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, στα τέλη Αυγούστου κι εκεί θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και στις περιοχές αυτές και θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας. Η αποφασιστικότητα μας είναι ξεκάθαρη. Στην ανατολική Μεσόγειο θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε» ανέφερε χαρακτιριστικά.
Αυτό σημαίνει, ότι το τουρκικό ερευνητικό θα μετακινηθεί δυτικότερα, στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης.
Διπλωματικός πυρετός
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει διπλωματικό «πυρετό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις και να τονίζει ότι πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή με τον κ. Στόλτενμπεργκ να γράφει στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις προκλήσεις της Άγκυρας
Στενά παρακολουθεί και η Ε.Ε. την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που βάζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Όπως τονίζει πηγή της Ε.Ε. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες». Νωρίτερα, ο Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr