Η πλειονότητα των πετρελαϊκών πεδίων, στο ανατολικό και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, εξακολουθούν να διαφεύγουν από τον έλεγχο της Δαμασκού. Ελέγχονται κατά κύριο λόγο από τους Κούρδους –που υποστηρίζονται από τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται επί τόπου– που τις έχουν καταστήσει την κύρια πηγή εσόδων της ημιαυτόνομης διοίκησής τους.
Ούτε η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση ούτε οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) έχουν κοινοποιήσει οτιδήποτε για το θέμα αυτό, ενώ στην Ουάσινγκτον αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μια συμφωνία «για τον εκσυγχρονισμό των πετρελαϊκών πεδίων της βορειοανατολικής Συρίας» χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μια συμφωνία που «υπογράφτηκε από την πολιτοφυλακή των FDS και μια αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία για την κλοπή του συριακού πετρελαίου (…) με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης», όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.
Στο κείμενο καταγγέλλεται «μια συμφωνία ανάμεσα σε κλέφτες που κλέβουν και κλέφτες που αγοράζουν», η οποία συνιστά «επίθεση στη συριακή κυριαρχία».
Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται επίσης «η εχθρική αμερικανική προσέγγιση στη Συρία: η κλοπή του πλούτου του συριακού λαού και η παρεμπόδιση των προσπαθειών του Κράτους για την ανοικοδόμηση».
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Την Πέμπτη, στη διάρκεια μιας ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ είπε ότι ο γενικός διοικητής των FDS, Μαζλούμ Άμπντι, τον ενημέρωσε πως υπογράφτηκε μια συμφωνία με μια αμερικανική εταιρία για τον «εκσυγχρονισμό των πετρελαϊκών πεδίων στη βορειοανατολική Συρία» και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπεό αν η κυβέρνηση υποστηρίζει τη συμφωνία αυτή.
«Την υποστηρίζουμε», απάντησε ο Πομπέο στη διάρκεια της ακρόασης. «Η συμφωνία πήρε λίγο περισσότερο απ΄ό,τι ελπίζαμε, και τώρα βρισκόμαστε στην εφαρμογή».
Στην ανακοίνωση της Δαμασκού προστίθεται πως «αυτή η συμφωνία είναι άκυρη και στερείται νομικής βάσης».
Η Συρία παρήγαγε γύρω στα 380.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος ακολούθησε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων το 2011, με το Ιράν και τη Ρωσία να υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.
Η Δαμασκός έχει χάσει τον έλεγχο των περισσότερων πετρελαιοπαραγωγών πεδίων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στην Ντέιρ αλ-Ζορ. Η ενεργειακή βιομηχανία έχει πληγεί επίσης από τις κυρώσεις της Δύσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε πως παρά τη στρατιωτική απόσυρση από τη βορειοανατολική Συρία, ένας μικρός αριθμός αμερικανικών δυνάμεων θα παρέμενε «όπου έχουν πετρέλαιο». Στο τέλος του περασμένου έτους το Πεντάγωνο δήλωσε πως τα έσοδα από τις πετρελαιοπηγές θα πάνε στις FDS.