Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, από τους νεκρούς οι 36 ήταν αστυνομικοί και οι 8 πολίτες.
Οι τουρκικές αρχές φοβούνται παρόμοια χτυπήματα σε μεγάλες πόλεις, καθώς η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα -με το Ισλαμικό Κράτος, με το PKK και τους Κούρδους του PYD της Συρίας. Ενδειξη των ανησυχιών αυτών αποτελεί η έκτακτη σύσκεψη στην Κωνσταντινούπολη που συγκάλεσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με θέμα την ασφάλεια της χώρας. Η Τουρκία μέσα στο 2016 έχει δεχθεί 24 μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στις 10:29 τη νύχτα, μπροστά στο γήπεδο «Vodafone Arena», όπου σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί ο αγώνας ανάμεσα στην Μπεσίκτας και την Μπούρσασπορ. Σε απόσταση 200 μέτρων βρίσκεται το παλάτι του Ντολμάμπαχτσε.
Οι αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο για να αποχωρήσουν από την περιοχή, όταν ένα διερχόμενο όχημα παγιδευμένο με 300 κιλά εκρηκτικά εξερράγη μπροστά από την είσοδο.
Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σχεδόν αμέσως, έπειτα από 45 δευτερόλεπτα, στο πάρκο Μάτσκα, σε απόσταση 300 μέτρων από το γήπεδο. Ενας καμικάζι βομβιστής εξερράγη με τα εκρηκτικά του τη στιγμή που τον πλησίαζαν οι αστυνομικοί.
Εθνικό πένθος
Χθες, κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία και ο Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Καζακστάν, προκειμένου να συμμετάσχει στις κηδείες των θυμάτων. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι με τη θέληση του Θεού εμείς ως χώρα και ως έθνος θα αντιμετωπίσουμε το φόβο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έγινε δύο μέρες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης για την επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά». Ο εισαγγελέας ζήτησε να πάει η υπόθεση στο αρχείο λόγω της συμφωνίας Ισραήλ-Τουρκίας, προκαλώντας την αντίδραση των φανατικών ισλαμιστών που ζουν στην Τουρκία. Επίσης, το Σάββατο κατατέθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος AKP και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να προσφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν ακόμη περισσότερη δύναμη και να του επιτρέψει να μείνει στην εξουσία έως το… 2029.
Θλιβερή λίστα
Ηταν η πιο αιματηρή χρονιά στην Τουρκία με 310 νεκρούς και 1.338 τραυματίες από τις 24 τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν σε μεγάλες πόλεις. Σε αυτό τον αριθμό, αν προστεθούν οι 8.000 Κούρδοι που σκοτώθηκαν -σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές- στις μάχες με το PKK και οι 700 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, γίνεται φανερό πως η ασφάλεια της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα.
Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις ξένες δυνάμεις για την κατάσταση στη χώρα, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα ισχυρίζονται πως «οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. προσπαθούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Τουρκίας».
Ψύχραιμοι αναλυτές όμως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την παρουσία των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τουρκία. Η χώρα έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK συνεχίζει τη δράση του από το 1984 εντός της Τουρκίας. Η φυλάκιση των Κούρδων βουλευτών και η ισοπέδωση πολλών πόλεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία έχει προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις. Οι μάχες με Κούρδους εντός της Συρίας προκαλούν και αντίδραση από το PYD, το συριακό παρακλάδι του PKK. Τα γεράκια του Κουρδιστάν έχουν προκαλέσει και στο παρελθόν ισχυρά χτυπήματα, κυρίως εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χτυπούν κυρίως τουριστικούς στόχους στην Τουρκία, καθώς αντιδρούν στη συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας εναντίον τους.
Τηλεφώνημα Παυλόπουλου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία του, εξέφρασε στον πρόεδρο Ερντογάν τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του ελληνικού λαού για την τρομοκρατική επίθεση, καθώς και τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. «Στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου