Λίγες ώρες πριν από την εξέταση του καθεστώτος λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παραμείνει μουσείο:
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας συνιστά υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού μνημείου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσοϊ μίλησε για «εσωτερικό ζήτημα» απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σχετικά με την Αγία Σοφία. «Η Αγία Σοφία, όπως και όλα τα πολιτιστικά μνημεία, βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Τουρκίας. Και κάθε αρμοδιότητα σχετικά με την Αγία Σοφία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα στα πλαίσια των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Φυσικά όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ομως κανένας δεν πρέπει να έχει το ύφος “σας προειδοποιούμε, σας υποδεικνύουμε”», ανέφερε.
Ενώ σήμερα αναμένεται η δικαστική απόφαση, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak δημοσίευσε δημοσκόπηση που παρουσιάζει την πλειονότητα των ερωτηθέντων να επιθυμεί τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας. Το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που επιθυμεί να λειτουργήσει ως τζαμί η Αγία Σοφία ανήλθε στο 79,4% και το 20,6% εξέφρασε αντίθετη άποψη. Οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού συνασπισμού AKP-MHP στηρίζουν κατά 97,7% την άποψη της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος!
Πάντως, η Αγκυρα φαίνεται να έχει και «σχέδιο Β» σε περίπτωση απόρριψης της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Τurkiye, βουλευτές-νομικοί του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέβαλαν μία μελέτη στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία «αν το δικαστήριο αποφασίσει η Αγία Σοφία να διατηρήσει το καθεστώς του μουσείου, όπως έχει γίνει πολλές φορές και στο παρελθόν, θα μπορούσε να ετοιμαστεί προεδρικό διάταγμα που να τη μετατρέπει σε τζαμί».
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Το δικαστήριο είχε αποφασίσει στο παρελθόν ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας δεν είναι νομικό θέμα, αλλά πολιτικό. Η υπόθεση μπορεί να απορριφθεί για τους ίδιους λόγους που είχε απορριφθεί και στο παρελθόν, δηλαδή με την αιτιολογία ότι δεν αντιβαίνει στον νόμο η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η απόφαση ενδέχεται να μην ανακοινωθεί σήμερα που εξετάζεται η υπόθεση αλλά μετά από μια εβδομάδα.
Εξω από τη λίστα
Εν τω μεταξύ την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τον αποκλεισμό της χώρας από τη λίστα με τις ασφαλείς χώρες των οποίων οι πολίτες μπορούν να εισέρχονται ελευθέρα στην Ε.Ε.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «πολιτική απόφαση» από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Αγκυρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η Τουρκία αναμένει «διόρθωση του λάθους». Οπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, «νιώθουμε απογοήτευση που δεν περιληφθήκαμε στον κατάλογο».
Η Τουρκία προσπαθεί να συμπεριληφθεί στις χώρες ασφαλείας που αντιμετώπισαν επιτυχώς την πανδημία του κορονοϊού και ελέγχουν τη διάδοση της, θέλοντας να προσελκύσει τουρίστες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Τουρκία έχουν καταγραφεί πάνω από 5.100 θάνατοι από κορονοϊό και 200.000 κρούσματα της ασθένειας, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι μολύνσεις παρουσιάζουν αύξηση.
Από την έντυπη έκδοση