Η αποκάλυψη έγινε όταν διαπιστώθηκε έντονη δραστηριότητα συνολικά 279 πλοίων ανοιχτά του Λιμανιού Χαεγου της Βόρειας Κορέας, αριθμός που έβαλε σε υποψία του αναλυτές οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν εντοπίσει ότι για δραστηριότητες όπως λαθρεμπόριο ορυκτών, όπλων, ναρκωτικών και υπό προστασία ζώων χρησιμοποιούνταν συνήθως λιγότερα πλοία.
Όπως αναφέρει η έκθεση το λαθρεμπόριο γινόταν εν μέσω θαλάσσης από πλοίο σε πλοίο, τα οποία έφεραν τις λεγόμενες «σημαίες ευκαιρίας».
Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών το ύψος των εσόδων για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ανήλθε στα 22 εκατ. δολάρια μόνο για το 2019. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι κάθε χρόνο ο άνθρωπος χρησιμοποιεί περίπου 50 δισεκατομμύρια τόνους αμμοχάλικου.
Εκτός από την κατασκευαστική βιομηχανία, η άμμος είναι απολύτως σημαντική και για την υδραυλική ρωγμάτωση, ή fracking, ήτοι τη διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε συμπαγή σχιστολιθικά πετρώματα, μέσω της διοχέτευσης ενός μίγματος νερού και άμμου υπό πίεση.
Η άμμος δεν είναι ωστόσο το μόνο εμπόρευμα από το οποίο η Πιονγιάνγκ προσπαθεί να αποκομίσει έσοδα. Το ίδιο κέντρο που έκανε την αποκάλυψη για το λαθρεμπόριο άμμου, έχει αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο πανάκριβα δυτικά οχήματα φτάνουν στην ελίτ της Βόρειας Κορέας.
Παράλληλα όμως περισσότερες από μία εμπιστευτικές εκθέσεις ανεξάρτητων παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών έχουν κατηγορήσει την Πιονγκγιάνγκ ότι εφοδιάζει με όπλα τη Συρία και την Μιανμάρ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Βόρεια Κορέα στέλνει άνθρακα σε λιμάνια, ανάμεσά τους στην Ρωσία, την Κίνα, την Νότια Κορέα, την Μαλαισία και το Βιετνάμ, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.
Με πληροφορίες από CNN