Σαφές μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλαν οι παίκτες της Λίβερπουλ, οι οποίοι στη χθεσινή προπόνηση σχημάτισαν κύκλο γονατίζοντας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού.
Ο «Greek freak» Γιάννης Αντετοκούνμπο, μέσα από τα σόσιαλ μίντια, τόνισε πως «ήρθε η ώρα για αλλαγή».
Η βραβευμένη με Γκράμι τραγουδίστρια Μπιγιονσέ ανήρτησε βίντεο στο Instagram που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι σίγουρη ότι νιώθετε αβοήθητοι από τον ρατσισμό που υπάρχει στις ΗΠΑ τώρα. […] Ο Τζορτζ ήταν οικογένειά μας γιατί ήταν Αμερικανός». Σε μια μακροσκελή και συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στο Instagram, η διάσημη τραγουδίστρια Lady Gaga απευθυνόμενη στους εκατομμύρια θαυμαστές της μίλησε για την «επική τραγωδία που ταλανίζει τη χώρα». Η ίδια επιτέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας: «ξέρουμε ότι είναι ηλίθιος και ρατσιστής, το γνωρίζουμε από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. Δεν έχει προσφέρει τίποτα άλλο παρά άγνοια και προκατάληψη ενώ συνεχίζουν να χάνονται ζωές μαύρων», ανέφερε. Εναντίον του Τραμπ καταφέρθηκε και η Τέιλορ Σουίφτ, τραγουδίστρια των δέκα βραβείων Γκράμι, που υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να χάσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές, καλώντας τους Αμερικανούς να τον καταψηφίσουν.
Η τραγουδίστρια Μπίλι Αϊλις φανερά θυμωμένη ανέφερε σε ανάρτησή της πως «αυτή τη στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για τα εκατοντάδες χρόνια καταπίεσης των μαύρων. Το σλόγκαν “Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία” δεν σημαίνει πως οι άλλες ζωές δεν έχουν», σημειώνει. Η ηθοποιός Σάρον Στόουν δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram μια παλιότερη ομιλία ενός εννιάχρονου κοριτσιού που προσπαθούσε να εναντιωθεί στην αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών. Το μοντέλο Κρίσι Τέιγκεν, γνωστή για τις επικριτικές αναρτήσεις της εναντίον του Τραμπ, επέλεξε να δωρίσει 200.000 δολάρια για την αποφυλάκιση των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του Φλόιντ.
Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Τζον Κιούζακ ενημέρωσε τους «ακόλουθούς» του ότι έγινε στόχος αστυνομικών στο Σικάγο που του επιτέθηκαν με σπρέι πιπεριού, καθώς «μετέδιδε» τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Φλόιντ. Ο ίδιος έδωσε το «παρών» στις διαμαρτυρίες και αναρτούσε συνεχώς βίντεο και tweets από τα τεκταινόμενα. «Δεν άρεσε στους αστυνομικούς ότι μαγνητοσκοπούσα το αυτοκίνητο που καιγόταν, οπότε μου επιτέθηκαν με τα κλομπ. Χτύπησαν το ποδήλατό μου», έγραψε ο ηθοποιός σε ανάρτηση, μαζί με ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων.
Το δικό της μήνυμα έστειλε και η χήρα του θρύλου του μπάσκετ, Κόμπι Μπράιντ, Βανέσα, η οποία ανήρτησε φωτογραφία του συζύγου της, που βρήκε τραγικό θάνατο πριν από λίγους μήνες σε δυστύχημα με ελικόπτερο, στην οποία φοράει μπλούζα με το μήνυμα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -λόγια του ίδιου του Φλόιντ- υπενθυμίζοντας ότι η ζωή είναι σύντομη και απρόβλεπτη. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί το 2014 μετά τον θάνατο του Ερικ Γκάρνερ. «Γίνεται το παράδειγμα αλλαγής που θέλουμε να δούμε», αναφέρει.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον επιτέθηκε στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού που έμεινε απαθής με τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού. ««Παρακολουθώ εσάς που μένετε σιωπηλοί, κάποιοι είστε από τα μεγαλύτερα αστέρια και πάλι μένετε σιωπηλοί μπροστά σε τέτοια αδικία», έγραψε ο μαύρος Βρετανός πιλότος της McLaren στο Instagram.
Και εταιρίες-κολοσσοί στον αγώνα
Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκαν εταιρίες-κολοσσοί που ένωσαν τις φωνές τους με όσους διαμαρτύρονται ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία. H Amazon, το Netflix, η Citigroup, το TikTok και το Twitter προώθησαν στις σελίδες τους το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία», σημειώνοντας ότι «η σιωπή είναι συνενοχή». Οι μεγάλες εταιρίες συχνά είναι επιφυλακτικές να εκφέρουν άποψη, ειδικά σε εποχές πόλωσης. Τείνουν να φοβούνται να προσβάλλουν τους πελάτες τους και να συνδέουν τις επωνυμίες τους με ευαίσθητα θέματα. Η δολοφονία του Φλόιντ, όμως, δεν τους άφησε ατάραχους. Οι δημόσιες θέσεις ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που αναμένονταν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου