Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι επέζησε από καρκίνο του παχέος εντέρου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 26 Νοεμβρίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν 57 ετών. Σύμφωνα με εσωτερικές πηγές με γνώση της υγείας του Ερντογάν, ο καρκίνος ανακαλύφθηκε κατά την εξέταση του Ερντογάν, αφού αυτός διαμαρτυρήθηκε για πεπτικά προβλήματα και αίμα στα κόπρανά του. Οι πηγές διατήρησαν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Οι γιατροί του πραγματοποίησαν τόσο κολονοσκόπηση όσο και σιγμοειδοσκόπηση για δειγματοληψία σε περιοχές του παχέος εντέρου που είναι ύποπτες για πιθανή ανάπτυξη όγκου. Η εξέταση ενός δείγματος ιστού έδειξε ότι είχε αδένωμα, πρόδρομο του καρκίνου.
Με περαιτέρω εξετάσεις, προσδιορίστηκε αργότερα ότι ο Ερντογάν είχε καρκίνο σταδίου 2 ή 3 και ότι ο όγκος εντοπίστηκε 10-15 εκατοστά από το πρωκτικό χείλος, το οποίο μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως καρκίνος του ορθού λόγω της εγγύτητάς του με τον πρωκτό.
Έχοντας αποφασίσει ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί του Ερντογάν άρχισαν να ρωτούν ποιος ήταν ο καλύτερος χειρουργός που έκανε μια τέτοια επέμβαση. Το όνομα του καθηγητή Ντουρσούν Μπουγκρά, ενός πολύ γνωστού χειρουργού, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, με επικεφαλής τον Δρ Φαχρετίν Κοτσά, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός Υγείας.
Τελικά, η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και κατά τη διάρκειά της, αφαιρέθηκαν περίπου 20 έως 25 εκατοστά του παχέος εντέρου του Ερντογάν, σύμφωνα με το Nordic Monitor.
Η μόνη επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση ήρθε δύο ημέρες αργότερα, με το γραφείο του πρωθυπουργού να δηλώνει ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για πεπτικό πρόβλημα και σύντομα θα ξαναρχίσει τη δουλειά μετά από ξεκούραση. Δεν ανέφερε καρκίνο ή όγκο. Ο τότε υπουργός Υγείας Ρετζέπ Άκντατ, ο οποίος είναι τώρα νομοθέτης στο κόμμα του Ερντογάν, είπε ότι δεν υπάρχει καμία επιπλοκή για την υγεία του Ερντογάν, αλλά ότι οι γιατροί απλώς πρότειναν να ξεκουραστεί.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Ένας ειδικός και χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση είπε στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υπέστη χημειοθεραπεία μετά, αλλά όχι ακτινολογική θεραπεία, η οποία επέτρεψε στον πρόεδρο να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο κανονικά. «Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορούν να επιβιώσουν έως και 20 χρόνια», είπε, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.
Κρίσεις επιληψίας
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, πάσχει επίσης από επιληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει ειδικά τον εγκέφαλο. Είχε δείξει συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις.
Στις 17 Οκτωβρίου 2006 βρισκόταν στο δρόμο του κοινοβουλίου όταν υπέστη μια κρίση, και οι σωματοφύλακες του, που τον είχαν κλειδώσει κατά λάθος στο αυτοκίνητο, έπρεπε να σπάσουν τα παράθυρα με μια βαριά για να τον βγάλουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Μεταφέρθηκε στο κοντινότερο Νοσοκομείο Güven για επείγουσα θεραπεία. Το γραφείο του ισχυρίστηκε ότι η αρτηριακή πίεση του Ερντογάν ήταν χαμηλή καθώς νήστευε και ότι η υγεία του ήταν σε καλή κατάσταση.
Στο νοσοκομείο, ο Ερντογάν μεταφέρθηκε αμέσως στο τμήμα ακτινολογίας όπου πραγματοποιήθηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου για να εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχει προκαλέσει προσωρινά την απώλεια αισθήσεων. Σταθεροποιήθηκε και τα ζωτικά του σημεία επανήλθαν στο φυσιολογικό. Δεν έγινε επιβεβαίωση επιληψίας ούτε από το νοσοκομείο ούτε από το γραφείο του.
Ο ειδικός νευρολογίας, ο Δρ Φετιγέ Σουμέρ Γκουλάπ, ο πρώτος γιατρός που αντιμετώπισε τον Ερντογάν όταν έσπευσε στο δωμάτιο της εντατικής, ήρθε στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν υπέστη κρίση επιληψίας. Ωστόσο, η σχετική έκθεση έλειπε από τα αρχεία του νοσοκομείου και ο ειδικός πέθανε στη νεαρή ηλικία των 42 ετών υπό ύποπτες συνθήκες.