Οι μικρές κλινικές έκλεισαν και οι γιατροί λένε ότι βλέπουν πολύ λιγότερους ασθενείς, από τότε που η χώρα έθεσε σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης και σε συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού είναι πλέον δυσκολότερη, τονίζει η Αρχή.
«Πολλοί πολίτες υπακούουν στις οδηγίες της κυβέρνησης και μένουν στο σπίτι τους, βγαίνοντας σε περιπτώσεις μονάχα έκτακτης ανάγκης. Και υποθέτω πως για πολλούς η αντισύλληψη δεν θεωρείται επείγουσα ανάγκη», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάστο Ουαρντόγιο, επικεφαλής της Αρχής Οικογενειακού Προγραμματισμού και Πληθυσμού (BKKBN).
Στις αρχές του επόμενου έτους, η Ινδονησία, που έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, ενδέχεται να δει επιπλέον 420.000 μωρά να γεννιούνται σε σύγκριση με τις προβλέψεις, υπολογίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Η BKKBN εκτιμά πως περίπου το 10% των πολιτών δεν έχει πλέον πρόσβαση στα μέσα ελέγχου των γεννήσεων. Και αναμένει αύξηση των γεννήσεων σε σύγκριση με τα 4,8 εκατομμύρια μωρά, που έρχονται στον κόσμο κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, στην Ινδονησία, μια χώρα με περισσότερους από 260 εκατομμύρια κατοίκους.
«Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδί, αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και δεν πρέπει να ξεχνάτε την αντισύλληψη», προειδοποιεί ο Χάστο Ουαρντόγιο.
Η Αρχή μάλιστα έστειλε προσωπικό της από πόρτα σε πόρτα για να μοιράσει αντισυλληπτικά σε όσους το επιθυμούν.