Η πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος στις 7,25 λίρες ανά δολάρια κινήθηκε πέραν αυτής που κατεγράφη κατά τη διάρκεια της συναλλαγματικής κρίσης του 2018 και συνέχισε ένα σερί μειώσεων πέντε ημερών, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 7,24 λίρες ανά δολάριο , υποχωρώντας 0,5% στη διάρκεια της ημέρας στα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου 2018, ενώ στις 14.10 είχε υποχωρήσει περαιτέρω στα 7,26 δολάρια. Η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της φέτος υπό την πίεση της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει σκοτώσει 3.584 άτομα στην Τουρκία. Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν την πτώση τους καθώς η λίρα έχανε έδαφος, με την τιμή του ομολόγου που λήγει το 2030 να υποχωρεί 2,5 σεντς.
Κινούμενη προς τη δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε λιγότερο από δύο χρόνια, η Τουρκία ζήτησε από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες να της δοθεί πρόσβαση σε κεφάλαια, καθώς τα δικά της καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν μειωθεί σε σχεδόν 25 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Αξιωματούχος της Fed, o οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικά με τη χορήγηση διευκόλυνσης ανταλλαγής νομισμάτων με την Τουρκία και άλλες χώρες που έχουν ανάγκη, δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει τέτοιες συμφωνίες με χώρες που έχουν μία σχέση «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με τις ΗΠΑ και τα ανώτατα πιστωτικά πρότυπα. Τούρκος μεσίτης στην αγορά συναλλάγματος δήλωσε ότι τα σχόλια αυτά συνέβαλαν στην εξασθένιση του τουρκικού νομίσματος. «Θεωρούμε ότι η πίεση στη λίρα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με επενδυτές, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπερασπίστηκε τις πολιτικές της ‘Αγκυρας, με τις οποίες αυτή απαντά στις μαζικές πωλήσεις της λίρας, λέγοντας ότι τα τουρκικά διαθέσιμα είναι παραπάνω από επαρκή, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη. Είπε, επίσης, ότι είναι αισιόδοξος σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας για μία γραμμή ανταλλαγής του νομίσματός της με ξένα νομίσματα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Οι επενδυτές, όμως, φοβούνται ότι η Τουρκία μπορεί να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την ταμειακή της πίεση. «Έχουμε ήδη το ένα πόδι στην τρύπα μίας νομισματικής κρίσης», δήλωσε στέλεχος της TD Securities.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ