Το Γαλλικό Πρακτορείο παρουσιάζει ποια είναι η κατάσταση ανά χώρα:
Ιταλία
Εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανανοίγουν τις πόρτες τους για 4,5 εκατ. Ιταλούς που καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά. «Δεν είχα πρόβλημα στο τρένο, ήμασταν μόνο 5-6 άνθρωποι στο βαγόνι μου», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιζαμπέλα Φεράρι, 61 ετών, οικιακή βοηθός στο Μιλάνο.
Η χρήση μάσκας, η τιμή της οποίας θα μειωθεί σε 0,5 ευρώ, είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Απεχθάνομαι τη μάσκα, δεν αναπνέω καλά, αλλά αν αυτό είναι το τίμημα για να ξαναπιάσουμε δουλειά… Επιτέλους έξω! Αυτό είναι που έχει σημασία», λέει ο Μάσιμο Μόι, ένας 53χρονος οπτικός στη Ρώμη.
Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης παραμένουν σε ισχύ περιλαμβανομένων των πάρκων που ξανανοίγουν. Οι Ιταλοί μπορούν επίσης να επισκέπτονται τους συγγενείς τους, υπό τον όρο ότι θα φορούν μάσκες.
Στη Ρώμη, γνωστή για το κυκλοφοριακό κομφούζιό της, «η κυκλοφορία είναι πιο συνεχής, αν και μακράν του κανονικού για Δευτέρα πρωί», παρατηρεί ένας αστυνομικός στην Πιάτσα Βενέτσια, κεντρική πλατεία της ιταλικής πρωτεύουσας.
Οι τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών καθώς και του χονδρικού εμπορίου για τους επαγγελματίες των κλάδων επανεκκινούν, ακόμη και τα μπαρ και τα εστιατόρια, αλλά μόνο για διάθεση των προϊόντων τους για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away). Η πλήρης επαναλειτουργία τους θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, όπως και αυτή των ινστιτούτων αισθητικής και των κομμωτηρίων.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.
Ισπανία
Ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχονται ξανά πελάτες, με ραντεβού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away).
Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε ορισμένα μικρά νησιά, στα συμπλέγματα των Βαλεαρίδων και των Καναρίων, η πλειονότητα των καταστημάτων, των μουσείων και των υπαίθριων χώρων των μπαρ και των εστιατορίων μπορούν να επαναλειτουργήσουν, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, όπως και τα ξενοδοχεία, υπό προϋποθέσεις. Η υπόλοιπη χώρα θα ακολουθήσει την 11η Μαΐου.
Γερμανία
Τα σχολεία ανοίγουν σταδιακά σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια. Ανοίγουν τα κομμωτήρια, καθώς και οι χώροι λατρείας και τα μουσεία. Χώροι πολιτισμού, μπαρ και εστιατόρια (εκτός για τις διανομές κατ΄οίκον), παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστοί.
Αυστρία
Αίρονται οι περιορισμοί μετακίνησης, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως και 10 ατόμων με τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Τα λύκεια ξανάνοιξαν σήμερα μόνο για τους μαθητές της τελευταίας τάξης. Η Λέα Κάρνερ, με υφασμάτινη μάσκα στο πρόσωπο, ξαναβρήκε τους φίλους της μπροστά από ένα λύκειο της Βιέννης κάτω από καταγάλανο ουρανό: «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη διότι μπορώ να ξαναδώ τους φίλους μου και επειδή απλώς μπορώ να συγκεντρωθώ πολύ καλύτερα στο σχολείο απ΄ό,τι στο σπίτι». «Στο σπίτι είχαμε μόνο έναν φορητό υπολογιστή που μοιραζόμαστε με τη μαμά και τον μικρό αδελφό μου, ήταν πολύ κουραστικό».
Βέλγιο
Οι επιχειρήσεις που δεν υποδέχονται κοινό μπορούν να ξανανανοίξουν.
«Είμαι χαρούμενος που μπορώ να βγω από το σπίτι μου (…) Είχα ένα μεγάλο αίσθημα κόπωσης, είχα βαρεθεί τον εγκλεισμό», εξηγεί στην έξοδο του μετρό Σουμάν, στην ευρωπαϊκή συνοικία, ο Ζαν-Μπατίστ Μπερνάρ, ένας 27χρονος αρχιτέκτονας, που βγαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων στις 18 Μαρτίου για ένα επαγγελματικό ραντεβού.
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα λεωφορεία, η είσοδος γίνεται από την πίσω πόρτα καθώς η μπροστινή πόρτα και η πρώτη σειρά μένουν κενές για να απομονώνεται ο οδηγός. Στο μετρό, φωτεινές πινακίδες θυμίζουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας. «Δεν πάει άλλο, τα παιδιά είναι μόνα στο σπίτι, αλλά πρέπει να δουλέψουμε για να φάμε» , λέει μια Τουρκάλα οικιακή βοηθός.
Στο τραμ, κάποιες θέσεις φέρουν έναν κόκκινο σταυρό, μια απαγόρευση που δεν τηρείται πάντα. Γενικά, ο αριθμός των επιβατών είναι πολύ μειωμένος στα μέσα μαζικής μεταφοράς αντίθετα με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Πορτογαλία
Βιβλιοπωλεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων μπορούν να ξανανοίξουν, καθώς και τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων. Τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν με ραντεβού. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μάσκα είναι υποχρεωτική.
Ουγγαρία
Εκτός της Βουδαπέστης, ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, οι πλαζ και τα δημόσια λουτρά. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.
Πολωνία
Ξανανοίγουν τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και επιλεγμένοι πολιτιστικοί χώροι, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες και ορισμένα μουσεία.
Στη Βαρσοβία, αρκετοί ήταν οι Πολωνοί που έσπευσαν – φορώντας όλοι μάσκες, υπακούοντας στις συστάσεις των αρχών – στα εμπορικά καταστήματα.
Σκανδιναβικές χώρες
Στην Ισλανδία, άνοιξαν και πάλι τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια. Η Δανία και η Νορβηγία, υπό καθεστώς «μερικού περιορισμού», ήταν ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα.
Βαλκάνια
Στην Κροατία, καταστήματα όπου η επαφή με τον πελάτη είναι στενή, όπως τα κομμωτήρια, ξανανοίγουν. Στη Σερβία, ανοίγουν και πάλι τα καφέ και τα εστιατόρια, με τήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων. Εκτελούνται και πάλι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο Νεμπόισα Μάροβιτς, ένας 42χρονος μουσικός, απολαμβάνει τον ήλιο στον εξωτερικό χώρο του αγαπημένου του καφέ στο κέντρο του Βελιγραδίου για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα:
«Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι κάτι τόσο μικρό θα μου έδινε τόση ευχαρίστηση. Η επιδημία αυτή με έκανε να συνειδητοποιήσω τι είναι ακριβώς αυτά τα μικρά πράγματα, τα οποία τόσο συχνά θεωρούμε δεδομένα, που κάνουν τη ζωή τόσο πολύτιμη».
Στη Σλοβενία, άνοιξαν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα μουσεία, τα βιβλιοπωλεία. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.
Στη Βουλγαρία, μετά το άνοιγμα των πάρκων και των δημόσιων κήπων, από χθες Κυριακή επιτρέπονται και οι βόλτες. «Ήταν καιρός να μας αφήσουν να βγούμε από τα σπίτια μας για να αναπνεύσουμε! Ο γιος μας ήταν ξετρελάθηκε από τη χαρά του: χοροπηδούσε και τραγουδούσε “κορωνοϊέ, κορωνοϊέ, τελείωσες”», λέει η 39χρονη Έλκα Χρίστοβα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ