Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν, και παρότι ενίσχυσε τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας που επεκτείνεται γρήγορα στην Τουρκία, επικρίνεται όλο και περισσόυερο καθώς εξακολουθεί να αρνείται την επιβολή γενικκής απαγόρευσης μετακινήσεων «για να μην παραλύσει η οικονομία».
Οι συναθροίσεις έχουν απαγορευθεί, οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων έχουν περιορισθεί, η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική σχεδόν παντού: ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε είδους μοχλό εκτός της γενικής απαγόρευσης, όμως το ρεπερτόριό του εξαντλείται.
Σε μία ένδειξη πως η ανησυχία αυξάνεται, το κοινοβούλιο άρχισε χθες, Τρίτη, να μελετά ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και έχει στόχο την αποφύλακιση έως και του ενός τρίτου των ανθρώπων που κρατούνται στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας.
Με περισσότερα από 34.000 κρούσματα, τα 725 από τα οποία θανατηφόρα, σύμφωνα με τον επίσημο χθεσινό απολογισμό, η Τουρκία είναι η ένατη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του SARS-CoV-2.
Ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι η επιδημία στην Τουρκία, μια χώρα που κατέγραψε επισήμως το πρώτο κρούσμα της στις 11 Μαρτίου, εξελίσσεται με ρυθμό που είναι από τους ταχύτερους στον κόσμο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται πλέον σε λιγότερο από μία εβδομάδα: από τα 7.400 στις 28 Μαρτίου, ο απολογισμός πέρασε στα 15.000 την 1η Απριλίου και ξεπέρασε τα 30.000 τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η τουρκική κυβέρνηση πήρε πολύ νωρίς μέτρα όπως το κλείσμο των σχολείων και των πολιτιστικών χώρων ή ακόμη η ακύρωση των πτήσεων προς και από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο.
Τα μέτρα αυτά σταδιακά ενισχύθηκαν με τον περιορισμό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών και την καραντίνα που επιβλήθηκε σε περίπου 40 τοποθεσίες.
Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά φάνηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας πως μέχρι τώρα χρησιμοποιείται μόνο το 60%, περίπου, των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.
Politico: Ο Φειδίας Παναγιώτου είναι ο άνθρωπος του Έλον Μασκ στο Ευρωκοινοβούλιο
“Όρια”
Καθώς όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία, πολλοί ζητούν πλέον να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας ή της Γαλλίας και να επιβληθεί γενική απαγόρευση στις μετακινήσεις του πληθυσμού.
“Πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν όλοι στα σπίτια τους, αυτό πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό”, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός που περιθάλπει ασθενείς στη μονάδα εντατικής νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης.
“Δεχόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερους ασθενείς. Σύντομα θα φθάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας”, προσθέτει αυτός ο γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί φοβούμενος αντίποινα.
Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και γιατροί έχουν επίσης καλέσει την κυβέρνηση να απαγορεύσει στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
“Θα είναι αδύνατον να ελέγξουμε αυτή την επιδημία αν εκατομμύρια άνθρωποι (…) βγαίνουν για να πάνε να δουλέψουν”, υπογράμμισε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) Σινάν Αντιγιαμάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε να επιβληθεί γενική απαγόρευση των μετακινήσεων στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από τα μισά κρούσματα Covid-19.
“Ακόμη κι αν βγαίνει μόνο το 15% του πληθυσμού, φθάνουμε γρήγορα στα δύο εκατομμύρια ανθρώπους (…) Αυτό δημιουργεί έναν εν δυνάμει σοβαρό κίνδυνο”, υπογράμμισε.
“Χαμένος χρόνος”
Αν ο Ερντογάν αρνείται προς το παρόν να επιβάλει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας και αρκείται να καλεί τους Τούρκους “να μπουν εθελοντικά σε καραντίνα”, το κάνει για να μην σταματήσει εντελώς μια οικονομία η οποία αναρρώνει έπειτα από χρόνια κρίσης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι “υποχρεωμένη να ενεργήσει με τρόπο ώστε τα γρανάζια (της οικονομίας) να συνεχίσουν να γυρίζουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες”.
Στο μεταξύ, πολλοί Τούρκοι έχουν πάρει μόνοι τις προφυλάξεις τους.
Οι περισσότερες μεγάλες αρτηρίες της Κωνσταντινούπολης, όπως η λεωφόρος Ιστικλάλ, είναι σχεδόν άδειες.
Πολλοί Τούρκοι έχουν επιστρέψει στην παλιά μέθοδο του καλαθιού που κρέμεται από το παράθυρο για να κάνουν τις προμήθειές τους ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης.
Ο γιατρός του νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης χαιρετίζει την “κοινή λογική” των συμπολιτών του και τα “καλά μέτρα” που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, κυρίως την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ — περισσότερα από 200.000 μέχρι σήμερα.
Όμως, προειδοποιεί, “αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται τόσο γρήγορα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με αλλού: απώλειες πολλών ζωών. Έχουμε χάσει ήδη πολύ χρόνο”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ