Ωστόσο, ένα πρώτο κύμα ύψους 1,4 μέτρων έπληξε ήδη την περιοχή. Όλες οι προειδοποιήσεις ήρθησαν αργότερα αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ίδιου μεγέθους, γύρω στους 7 βαθμούς, τις επόμενες επτά ημέρες.
Η δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών σύμφωνα με την μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας (6,9 βαθμών κατά νεότερη εκτίμηση του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ [USGS]), σημειώθηκε στις 05:59 τοπική ώρα (22:59 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 11 χιλιομέτρων. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει στις αρχές πληροφορίες για σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, η οποία έκανε λόγο περί της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς σε διυλιστήριο.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, ξυπνώντας απότομα εκατομμύρια κατοίκους της. Η νομαρχία Φουκουσίμα— στα ανοικτά της οποίας έγινε ο ισχυρός σεισμός- είχε ήδη υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.
Οι εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και του Φουκουσίμα Ντάινι. Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί καμιά ανωμαλία, κατά τις εταιρείες αυτές.
Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε.
Το NHK διέκοψε αμέσως μετά τον σεισμό την κανονική ροή του προγράμματός του και μεταδίδει όποια πληροφορία δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης συγκεντρώνει πληροφορίες και δίνει οδηγίες στα σωστικά συνεργασία, στους δήμους και στους κατοίκους.
Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο. Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2011, ο πολύ ισχυρός σεισμός και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.