Ο 53χρονος Τόμας Μέιρ συγκέντρωνε εξάλλου αποκόμματα εφημερίδων για την Κοξ, κι ανάμεσά τους βρέθηκε εκτυπωμένο ένα άρθρο της σε τοπική εφημερίδα, στο οποίο εξηγούσε γιατί αγωνιζόταν η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.
Η Κοξ, βουλευτίνα των Εργατικών, 41 ετών, τραυματίστηκε από τρεις σφαίρες και υπέστη πολλαπλές μαχαιριές εν μέση οδώ στην πόλη Μπίρστολ, στην εκλογική της περιφέρεια, στη βόρεια Αγγλία, μία εβδομάδα πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα του Ιουνίου στο οποίο οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μέιρ, κάτοικος της περιοχής, κατηγορείται για την δολοφονία της Κοξ και για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε έναν συνταξιούχο που έσπευσε να τη βοηθήσει. Ακόμη, κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.
Ο Μέιρ απέφυγε να δηλώσει εάν είναι αθώος ή ένοχος σε μια ακρόαση πριν από την έναρξη της δίκης, τον Οκτώβριο. Ένας δικαστής κατέγραψε έτσι πως δήλωσε αθώος.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί ότι η Κοξ δέχθηκε μια άγρια επίθεση καθώς έφτανε στη δημόσια βιβλιοθήκη του Μπίρστολ για μια εκδήλωση με κατοίκους της πόλης ενόψει του δημοψηφίσματος. Ακόμη, έχει κατατεθεί πως ο Μέιρ, όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς, κραύγαζε «εγώ είμαι» και αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός ακτιβιστής».
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ακόμη, οι ένορκοι άκουσαν πως ο φερόμενος ως δράστης της φονικής επίθεσης εναντίον της Κοξ ούρλιαζε συνθήματα όπως «πρώτα η Βρετανία» και «κρατήστε τη Βρετανία ανεξάρτητη» ενώ χτυπούσε το θύμα του.
Σήμερα ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Ουίταμ επέδειξε στους ενόρκους στο κακουργιοδικείο του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο φωτογραφίες που τράβηξαν αστυνομικοί από το λιτά επιπλωμένο σπίτι του Μέιρ στο Μπίρστολ, όπου ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο ναζιστικός αετός βρισκόταν πάνω σε μια βιβλιοθήκη σε ένα από τα υπνοδωμάτια. Στα φροντισμένα ράφια της βρίσκονταν βιβλία για τη γερμανική στρατιωτική ιστορία, τη ναζιστική φυλετική θεωρία και τη θεωρία περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.
Ανάμεσα στα βιβλία που είχε στο σπίτι του ο Μέιρ υπήρχαν αντίτυπα έργων όπως «Ο δήμιος του Χίτλερ», «Ο Φασισμός στη Βρετανία», αλλά και το διαδεδομένο αντισημιτικό κείμενο «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», ένα εγχειρίδιο των Βάφεν Ες-Ες για τη φυλετική θεωρία τους αλλά κι ένα εγχειρίδιο των Ες-Ες για τα κριτήρια επιλογής συζύγου.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας της αστυνομίας, βρέθηκαν ακόμη ένα απόκομμα εφημερίδας για τον Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, τον νορβηγό ακροδεξιό εξτρεμιστή ο οποίος δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011, καθώς και πολλά άρθρα για την Κοξ. Ανάμεσά τους ήταν ένα άρθρο που είχε συνυπογράψει με έναν βουλευτή των Τόρις και είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Guardian, υπό τον τίτλο «Οι βρετανικές δυνάμεις μπορεί να συμβάλουν να επιτευχθεί μια ηθική λύση στη Συρία».
Ο Μέιρ διάβαζε επίσης άρθρα σχετικά με το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP), την αμερικανική ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν (KKK) και τον Ντίλαν Ρουφ, τον νεαρό που κατηγορείται για τη δολοφονία εννιά μαύρων μέσα σε μια εκκλησία στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα, όπως έχει κατατεθεί επίσης κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Η δίκη του Μέιρ συνεχίζεται.