Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, περισσότερα από 860 εκατομμύρια παιδιά και νέοι, μεταξύ των οποίων 320 εκατομμύρια μαθητές, επηρεάζονται από το κλείσιμο των σχολείων στις χώρες που πλήττονται από τη νόσο COVID-19.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκτιμά ότι περίπου τα μισά από τα 18 εκατομμύρια παιδιά, στα οποία διασφαλίζει ένα γεύμα κάθε ημέρα, δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτό.
«Μπορούμε να διδάξουμε από απόσταση, όμως δεν μπορούμε να ταϊσουμε από απόσταση. Πρέπει να βρεθούν λύσεις» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάρμεν Μπουρμπάνο, η υπεύθυνη σχολικής σίτισης του οργανισμού.
Καζακστάν: Κοπάδι πουλιών ή επίθεση με drone τα αίτια της συντριβής; - Τα σενάρια
Οι κυβερνήσεις πλούσιων χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία ή η Γαλλία εφαρμόζουν ειδικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι φτωχότεροι μαθητές τους μπορούν να τρώνε.
Όμως, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τα παιδιά που ζουν σε χώρες, οι οποίες βρίσκονται στο έλεος της φτώχειας ή ένοπλων συρράξεων και τα συστήματα υγείας τους υπολειτουργούν ή είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Σε αυτές τις χώρες, όπου τα σχολικά γεύματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του εισοδήματος πολλών οικογενειών, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα οργανώνει ένα σύστημα διανομής, μέσω της χορήγησης δελτίων αγοράς τροφίμων ή χρημάτων.
Τα γεύματα που προσφέρονται στο σχολείο είναι «πολύ θρεπτικά, προλαμβάνουν την αναιμία και αποτρέπουν το ενδεχόμενο τα παιδιά να γνωρίσουν τι είναι πείνα», υπογράμμισε η Κάρμεν Μπουρμπάνο.