Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον διαπραγματευτή Ζαλμάι Χαλιλζάντ και εκείνη των Ταλιμπάν, επικεφαλής της οποίας είναι ο πολιτικός ηγέτης των ανταρτών Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, έφτασαν για την τελετή της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας τους, στην Ντόχα του Κατάρ.
Ο Χαλιλζάντ και ο Μπαράνταρ θα υπογράψουν το κείμενο με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τη διεξαγωγή απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης της χώρας.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα 14 μηνών προβλέπει η συμφωνία που θα υπογράψουν σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν.
Φρίκη στην Πολωνία: 32χρονος σκότωσε τους γονείς και τον αδελφό του, κρατούσε ομήρους δύο μικρά παιδιά
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η αμερικανική και η αφγανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη δύναμη που διατηρούν στο Αφγανιστάν στους 8.600 στρατιώτες μέσα σε διάστημα 135 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής. Η αποχώρηση των στρατιωτών ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το αν οι Ταλιμπάν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν.
Η Καμπούλ θα δεσμευτεί να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέχρι τις 29 Μαΐου να έχουν αρθεί οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε μέλη των Ταλιμπάν. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν πόρους για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Παραλλήλως, θα αποφύγουν να χρησιμοποιούν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν και δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.
Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν να εγκριθεί η συμφωνία από το ΣΑ του ΟΗΕ και θα επιβλέψουν τις συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην Ντόχα, για να παραστεί στην τελετή υπογραφής αυτής της ιστορικής συμφωνίας, αργότερα σήμερα. Το κείμενο αναμένεται να υπογράψουν ο διαπραγματευτής της Ουάσινγκτον Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ. Δεν πρόκειται για μια καθ’ αυτό ειρηνευτική συμφωνία, όμως θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αποδεσμευτούν από τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους. Ο Πομπέο έκανε λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία για την ειρήνη» ενώ ο ηγέτης των Ταλιμπάν Σιρατζουντίν Χακάνι, μιλώντας στην εφημερίδα New York Times, παραδέχτηκε ότι «όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο».