Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).
Την ίδια ώρα τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην κινεζική πόλη Ουχάν, εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός, φοράνε πάνες ακράτειας ενηλίκων γιατί δεν προλαβαίνουν να πάνε στην τουαλέτα λόγω του φόρτου εργασίας, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο λόγος δεν είναι μόνο αυτός. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι φοβούνται μη σκίσουν τις προστατευτικές στολές τους δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη και πιθανόν να μη μπορέσουν να τις αντικαταστήσουν.
Διαβάστε επίσης: Έλληνας εγκλωβισμένος στην Ουχάν: Έρχεται η αστυνομία και παίρνει οποίον έχει πυρετό
Η Ουχάν, η πόλη των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων και πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, είναι εδώ και 11 μέρες αποκλεισμένη. Τουλάχιστον 56 εκατομμύρια άνθρωποι σε 18 πόλεις είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένοι καθώς ο ιός έχει σκοτώσει 361 ανθρώπους στη χώρα.
Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν το προσωπικό των νοσοκομείων να δίνει μάχη να αντιμετωπίσει τους ασθενείς που συρρέουν μαζικά στα κατάμεστα νοσοκομεία.
Ένα βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί και το οποίο φέρεται να τράβηξε μια νοσοκόμα σε νοσοκομείο της Ουχάν, δείχνει διαδρόμους γεμάτους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου ντυμένο με προστατευτική στολή να περνάει πάνω από τρία πτώματα.
Η νοσοκόμα έγραψε ότι το προσωπικό και οι ασθενείς “έμειναν” με τα πτώματα, τα οποία είναι καλυμμένα με λευκά σεντόνια, επειδή δεν είναι κανένας διαθέσιμος να τα απομακρύνει.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ένας ειδικός λοιμωξιολόγος πέθανε από ανακοπή ενώ θεράπευε ασθενείς.
Στο παρελθόν, ο Σιάνγκ Σιτζούν είχε ασχοληθεί με ασθενείς που είχαν μολυνθεί από την γρίπη των πτηνών και από τη γρίπη.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
Μια νοσοκόμα επτά μηνών έγκυος που πήγε στη δουλειά της για να βοηθήσει στη θεραπεία των μολυσμένων από τον κορωνοϊό ασθενών κατέληξε να μολυνθεί και η ίδια.
Δώδεκα τόνοι προστατευτικού υλικού κατευθύνονται στην Κίνα
Δώδεκα τόνοι προστατευτικού υλικού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποστέλλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κίνα κατόπιν συνεννόησης με το Πεκίνο και θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στη χώρα, ανέφερε στο tweet του ο Επίτροπος για την αντιμετώπηση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.
Μετά από την πληροφόρηση που είχαμε από την Κίνα για τις ανάγκες της σε προστατευτικό εξοπλισμό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης είναι σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για τη διευκόλυνση της παράδοσης του αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιτρόπου Λέναρτσιτς.
Υπενθυμίζεται μάλιστα η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεφωνική επαφή της με τον πρωθυπουργό της Κινας Λι Κετσιάνγκ, σύμφωνα με την οποία «η ΕΕ είναι σε ετοιμότητα να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για να συνδράμει την Κίνα στις προσπάθειές της να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού».
Ως πρώτη άμεση απάντηση, τα κράτη μέλη κινητοποιήθηκαν για την αποστολή 12 τόνων ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, οι οποίοι κατευθύνονται ήδη προς την Κίνα.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει την έρευνα για τον νέο κορωοϊό.
Για τον σκοπό αυτό, δρομολόγησε μία επείγουσα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για ερευνητικά έργα που θα προαγάγουν την κατανόηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί, καθώς και στη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης του τομέα της δημόσιας υγείας».
Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 ημέρες η κατασκευή του νοσοκομείου στην Ουχάν
«Χάρη στη επείγουσα χρηματοδότηση της έρευνας από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», θα μάθουμε περισσότερα για τη νόσο. Είμαι περήφανη που, κατόπιν της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, τα κέντρα υπερυπολογιστών που διαθέτουμε είναι έτοιμα να βοηθήσουν τους ερευνητές στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων», δήλωσε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.
«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό, ώστε να στοχεύσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης και να εξασφαλίσουμε καλύτερη φροντίδα στους πολίτες μας. Αυτός ακριβώς είναι κι ο στόχος της επείγουσας χρηματοδότησης της έρευνας από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», πρόσθεσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου
Η χρηματοδότηση αναμένεται να στηρίξει 2 ως 4 ερευνητικά έργα. Οι αιτούντες έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 12 Φεβρουαρίου, για να υποβάλουν αίτηση και οι συμφωνίες επιδότησης θα πρέπει να υπογραφούν ταχύτατα, ώστε η έρευνα να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Τέλος επισημαίνεται «η στενή συνεργασία της Επιτροπής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με άλλους διεθνείς φορείς για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική και συντονισμένη απόκριση στην έξαρση του κορωνοϊού».