Οι φόβοι εντείνονται ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να επιβραδύνει την εξάπλωση του κοροναϊού, που σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας ανήκει στην οικογένεια του SARS, και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, την ώρα που εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη χώρα τους κι ολόκληρο τον κόσμο. Ο νέος ιός, που προκαλεί μιας μορφής πνευμονία, έχει πυροδοτήσει έντονη ανησυχία διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.
O κοροναϊός εξαπλωνεται εκτός Κίνας
Η αλυσίδα μετάδοσης του κοροναϊού ξεκίνησε, όπως πιστεύεται, από την πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας, όπου έχουν καταγραφεί 291 κρούσματα -71 τις τελευταίες ώρες – και είναι υπό στενή παρακολούθηση άλλα 900 άτομα. Στο μεταξύ έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Κίνας, στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα. «Η Βουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust global.
Ύποπτα κρούσματα και σε Φιλππίνες και Αυστραλία
Την ίδια ώρα οι Αρχές στις Φιλιππίνες προσπαθούν να καθορίσουν από τι πάσχει ένα 5χρονο παιδί το οποίο πρόσφατα έφτασε στη χώρα από την Κίνα και ενδέχεται να είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού. Το παιδί έφτασε στις Φιλιππίνες στις 12 Ιανουαρίου από την πόλη αυτή, από την οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η επιδημία. Έκτοτε νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.
Ανησυχία προκάλεσε νωρίτερα σήμερα στην Αυστραλία η περίπτωση ενός άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα και εμφάνισε και αυτός τα συμπτώματα του κοροναϊού. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού εν αναμονή των εργαστηριακών αναλύσεων που θα δείξουν αν έχει όντως μολυνθεί από το νέο κοροναϊό.
Εντείνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια της Αυστραλίας κι άλλες χώρες
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη οι Αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από τη Βουχάν της Κίνας, αν και ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας Μπρένταν Μέρφι προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να προληφθεί το ξέσπασμα επιδημίας. Στους επιβάτες θα δίνεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και θα τους ζητείται να δηλώσουν αν έχουν πυρετό ή αν πιστεύουν ότι ίσως έχουν ασθενήσει από τον κοροναΐό.
Ωστόσο ο Μέρφι τόνισε ότι τα μέτρα αυτά προσφέρουν περιορισμένη προστασία. «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε εντελώς την εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα. Η περίοδος εκκόλαψης (του ιού) είναι μάλλον μία εβδομάδα», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα. Ανάλογα μέτρα με εντατικούς ελέγχου στα αεροδρόμια λαμβάνονται και στις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες της Ασίας για επιβάτες από την Βουχάν της Κίνας.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός συνιστά ψυχραιμία
Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα, με τον αριθμό τους πέρυσι να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.
Περίπου 160 πτήσεις φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα κάθε εβδομάδα και ο Μέρφι παραδέχθηκε ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδέχεται να εισέλθουν στη χώρα από άλλες πόλεις και όχι μόνο από το Σίδνεϊ όπου θα διενεργούνται σε κύρια βάση οι έλεγχοι.
Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Ο ΠΟΥ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ο κοροναϊός εξαπλώθηκε πιθανότατα από ζωική πηγή και ότι εντοπίστηκε κάποια «περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» μέσω στενών επαφών. Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις ταξιδιωτών ή εμπορευμάτων, αλλά συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση, όπου ειδική επιτροπή στη Γενεύη θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.
ΕΟΔΥ: Οδηγίες προς ταξιδιώτες και ναυτικούς
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.
Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται:
• Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
• Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
• Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
• Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
• Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
• Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Wuhan εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.
Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.