Στην επιστολή την οποία ανάρτησε στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte oμάδα υποστήριξης προς το πρόσωπό του, ο ίδιος χαρακτηρίζει την πράξη του ως «ακραία πράξη» για την οποία δεν μετανιώνει, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς δεν μπορούσε ούτε να το σκάσει και να πει κάπου τα παράπονά του, ενώ δεν μπορούσε πλέον να αντέξει τους εξευτελισμούς που υφίστατο.
Ο 19χρονος στρατεύσιμος στην επιστολή του, την αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαίωσε ο πατέρας του και ο δικηγόρος του Ρουσλάν Ναγκίεφ, διαβεβαιώνει ότι είναι πατριώτης, και λέει ότι «ήθελα να υπηρετήσω στον στρατό, είχα σκεφθεί να γίνω επαγγελματίας στρατιώτης, αλλά δεν περίμενα ότι θα βρεθώ σε μια τέτοια κόλαση».
Τα καψόνια ήταν συνήθη την δεκαετία του 1990, αλλά σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να γίνονται στην Ρωσία.
Οι δικηγόροι του Σαμσουντίνοφ υποστηρίζουν ότι είχε δεχθεί απειλές για την ζωή του από άλλους στρατιώτες ενώ τον είχαν απειλήσει ότι θα τον «πνίξουν στις τουαλέτες»
Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι από μολυσμένα βιολογικά καρότα
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σαμσουντίνοφ Ρουσλάν Ναγκίεφ οι ερευνητές άρχισαν ξεχωριστή έρευνα για τα καψόνια στον ρωσικό στρατό.
Ο Σαμσουντίνοφ, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για «μαζική δολοφονία», γράφει ότι δεν θυμάται ποια στιγμή εξερράγη, «προφανώς λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης» και πως τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί πόσο πόνο προκάλεσε σε ανθρώπους και πως κατέστρεψε την ζωή του. Νωρίτερα ο Σαμσουντίνοφ είχε πει ότι δεν συνειδητοποιούσε τι έκανε και δεν κατάλαβε πώς πέρασε τα συρματοπλέγματα για να διαφύγει.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αρνηθεί αρχικά το γεγονός των καψονιών, αποδίδοντας την πράξη του Σαμσουντίνοφ σε «νευρικό κλονισμό» που υπέστη. Ειδική επιτροπή που ασχολήθηκε με το ζήτημα δεν επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν στοιχεία άσκησης βίας εις βάρος του. Αργότερα ωστόσο το υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε ότι ο Σαμσουντίνοφ βρίσκονταν σε διένεξη μ έναν από τους αξιωματικούς.
Τον Δεκέμβριο ο δικηγόρος του, είχε δηλώσει ότι ο Σαμσουντίνοφ, δικάζεται ως θύμα καψονιών που υπέστη, αλλά ως κατηγορούμενος για τις δολοφονίες των οκτώ στρατιωτών που διέπραξε παραδέχθηκε την ενοχή του. Το πρώτο δικαστήριο έχει ορισθεί για τον Ιανουάριο, στο οποίο ο Σαμσουντίνοφ και μερικοί ακόμη στρατεύσιμοι θα μιλήσουν ως θύματα των καψονιών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέρυσι από περιστατικά χειροδικίας στα οποία είχαν εμπλακεί διοικητές μονάδων, είχαν υποστεί τραυματισμούς περισσότεροι από 100 στρατεύσιμοι.