Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον Πέτρος Κασφίκης
Μετά την σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο που τους εξασφάλισε τον έλεγχο τόσο στην Βουλή όσο και την Γερουσία, πολλοί αναλυτές εκφράζουν τον φόβο για έναν ενδεχόμενο «εμφύλιο» πόλεμο ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο που μπορεί να εγκλωβίσει τις ΗΠΑ σε μια επικίνδυνη κυβερνητική παραλυσία. Αξίζει να σημειωθεί πως το αμερικανικό πολιτικό σύστημα περιορίζει σε ένα σημαντικό βαθμό τις εξουσίες του προέδρου απαιτώντας την αρμονική συνεργασία ανάμεσα στην εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία για την λήψη των αποφάσεων.
Αυτή την στιγμή ένας ολόκληρος στρατός τεχνοκρατών και αναλυτών που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα βρίσκεται εν αναμονή, καθώς παραμένει ακόμα άγνωστο το αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την παραδοσιακή δεξαμενή αξιωματούχων για να επανδρώσει τον κρατικό μηχανισμό ή θα αυτοσχεδιάσει επιστρατεύοντας νέους συνεργάτες και χαράσσοντας με αυτό τον τρόπο μια δικιά του ανεξάρτητη πορεία.
Πάντως οι πρώτες διαρροές από το στρατόπεδο του Τραμπ υποστηρίζουν πως ο νέος πρόεδρος θα σεβαστεί το μήνυμα της κάλπης που αποτελεί μια καταδίκη του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, τονίζουν ότι η νέα διακυβέρνηση θα στηριχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο στον παρών τεχνοκρατικό μηχανισμό προκειμένου να φέρει έναν αέρα αλλαγής στην Ουάσινγκτον. Αναμένεται, λοιπόν, πως στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός από επιτυχημένους μάνατζερ και επιχειρηματίες της ιδιωτικής αγοράς μαζί με συντηρητικούς ακτιβιστές που θα δώσουν το νέο στίγμα που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εκλογές μπορεί να έφτασαν στο τέλος, αλλά ο νέος πρόεδρος θα κλιθεί να διαχειριστεί μια χώρα η οποία εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ πολιτικά, οικονομικά, και κοινωνικά διχασμένη την ώρα μάλιστα που οι εσωτερικές αλλά και οι εξωτερικές προκλήσεις μεγαλώνουν σε ένα διαρκώς ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.
Η επιλογή, λοιπόν, των προσώπων είναι καθοριστική και αναμένεται να δώσει από νωρίς ένα δείγμα γραφής για το αν ο νέος πρόεδρος θα αποφασίσει να κάνει ένα βήμα πίσω από την προεκλογική ρητορική του και να στραφεί προς μια πιο ρεαλιστική και συμβατική κατεύθυνση.
Παρόλο που η ομάδα Τραμπ κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, ο χορός των διαρροών έχει ήδη ξεκινήσει και μια σειρά από ονόματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στα πολιτικά πηγαδάκια της Ουάσινγκτον.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Steven Mnuchin: Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί κατά το παρελθόν ότι θα ήθελε να δει τον βετεράνο της «Goldman Sachs» που τώρα εργάζεται ως διοικητής μεγάλης επενδυτικής τράπεζας να αναλαμβάνει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Newt Gingrich: Ο πρώην ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής θεωρείται ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους πολιτικούς που εξέφρασε δημόσια την υποστήριξη του προς τον Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που όλος ο πολιτικός κόσμος αρνούνταν να τον αντιμετωπίσει ως έναν σοβαρό υποψήφιο.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Rudy Giuliani: Ο σκληροτράχηλος ρεπουμπλικανός πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που είχε κληθεί να διαχειριστεί την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου έχει διατελέσει ομοσπονδιακός εισαγγελέας, θεωρείται ειδικός στα θέματα ασφαλείας και ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές του Τραμπ καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Reince Priebus: Ανάμεσα στα ονόματα των ειδικών συμβούλων που θα πλαισιώνουν τον νέο πρόεδρο φιγουράρει και αυτό του διευθυντή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο οποίος έχει ελληνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του, μιλάει ελληνικά και επισκέπτεται την Ελλάδα.
Διαβάστε για τις αμερικανικές εκλογές στο EleftherosTypos.gr κάνοντας κλικ στην σημαία!