Ο Ερντογάν επέλεξε την τελετή των εγκαινίων του αγωγού Turk Stream, που έγινε παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για να αναφέρει πως «ο μοναδικός στόχος των ερευνών μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»… Από διπλωματική, νομική και οικονομική άποψη, στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ενεργοποίησης σχεδίου το οποίο θα αποκλείει την Τουρκία». Μεγάλο μέρος της συζήτησης των δύο ηγετών αφορούσε και τη λιβυκή κρίση. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη δίνοντας ανάσα στην Αγκυρα που στηρίζει τον Σάρατς.
Ο Ερντογάν τόνισε πως «η Τουρκία θα έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην περιοχή, αφού έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Επαναλαμβάνω το κάλεσμά μας σε όλες τις χώρες που έχουν ακτές στην περιοχή για συνεργασία. Ελάτε στη Μεσόγειο, που είναι κέντρο πολλών ιστορικών πολιτισμών, να τη μετατρέψουμε σε πεδίο συνεργασίας». Με αυτή τη δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης, με όρους όμως που θέτει η Άγκυρα.
Μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν εγκαινίασε τον Τurk Stream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία μέχρι τις Σαράντα Εκκλησιές στην Ανατολική Θράκη και θα μεταφέρει φυσικό αέριο για τις εσωτερικές ανάγκες της Τουρκίας, αλλά και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία που δίνει στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας λέγοντας: «Ζούμε σε έναν δύσκολο κόσμο. Και, δυστυχώς, στην περιοχή που είμαστε υπάρχει μία σοβαρή τάση να επιδεινωθεί η κατάσταση. Αλλά η Τουρκία και η Ρωσία δίνουν ένα διαφορετικό παράδειγμα αλληλεπίδρασης και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας και των λαών όλης της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Είμαι βέβαιος ότι θα ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον και θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία».
Δολοφονία Κιρίλοφ: Στο σημείο του εγκλήματος ο ύποπτος για αναπαράσταση του φόνου
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως με τον Turk Stream θα μεταφέρεται φυσικό αέριο 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, εκ των οποίων τα 15,75 δισ. θα παραμένουν στην Τουρκία χωρίς να διαμεσολαβεί άλλη χώρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον αγωγό TANAP, ο οποίος μεταφέρει επίσης φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 16 δισ. κυβικών μέτρων και στο μέλλον θα αυξηθεί η μεταφορά στα 31 δισ. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε παγκόσμιο κέντρο ενέργειας. Ως Τουρκία, οπωσδήποτε δεν επιδιώκουμε περιφερειακή ένταση και ποτέ δεν επιδιώκαμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν δύο φορές -μία πριν από την τελετή εγκαινίων του αγωγού και μία μετά, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών- για να συζητήσουν διεξοδικά τις εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν πως οι δύο ηγέτες ζητούν από τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιτυχίας της Διεθνούς Διάσκεψης για το Λιβυκό, που οργανώνει το Βερολίνο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτή η δήλωση δίνει ανάσα στην Αγκυρα, που στηρίζει τον Σάρατς στη Λιβύη, και αν εφαρμοστεί η εκεχειρία θα σταματήσει την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ.
Μια σημαντική λεπτομέρεια της συνάντησης Πούτιν-Eρντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν το δώρο του Τούρκου προέδρου στον Ρώσο ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν έδωσε στον Πούτιν το βιβλίο με τίτλο «Στρατηγικό βήμα στην εξίσωση της Μεσογείου. Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης». Το βιβλίο έχει εκδοθεί από την υπηρεσία Επικοινωνίας που υπάγεται στην τουρκική προεδρία και αποτελείται από διάφορα κεφάλαια όπως «η γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου», «η θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», «οι θέσεις της Ελλάδας, της Ε.Ε. και των Ελληνοκυπρίων», αλλά και «το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη».
Από την έντυπη έκδοση