«Η πιο δυνατή εικόνα ήταν η απογοήτευση όταν χάσαμε τον 35χρονο κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Μιλούσε μαζί μας. Ένας συνάδελφος που είναι παραϊατρικός συνάδελφος έμεινε δίπλα του καθ’ όλη τη διάρκεια των μετασεισμών. Του πέρασε ορούς. Ηρθε και γιατρός και από την Αλβανία. Και αυτός έμεινε δίπλα του όλη τη διάρκεια. Δυστυχώς από έναν μετασεισμό κάποια ερείπια μετακινήθηκαν πάνω του», είπε ο κ. Μπαλάφας.
«Ηταν ένα χαοτικό περιβάλλον από τις πρώτες ώρες. Γρήγορα οι αλβανικές αρχές κατάφεραν να συντονίσουν την κατάσταση. Εμείς προσγειωθήκαμε την Τρίτη το μεσημέρι προς απόγευμα. Βρεθήκαμε μετά από μιάμιση ώρα στο χωριό Θουμάν. Στο δεκάλεπτο μπήκαμε στον κύκλο των επιχειρήσεων. Βρήκαμε δύο ζωντανούς εγκλωβισμένους και αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι», επισήμανε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ και στη συνέχεια στάθηκε στην προσπάθεια που έκαναν οι συνάδελφοί του στο Δυρράχιο: «Ταυτόχρονα, ένα κλιμάκιο από την 5η ΕΜΑΚ έφτασε στο Δυρράχιο και άρχισε να δουλεύει σε ένα πεσμένο ξενοδοχείο. Το βράδυ της Τρίτης το κλιμάκιο των Ιωαννίνων απεγκλώβισε μία ζωντανή γυναίκα. Στη συνέχεια όλες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο τετραώροφο κτίριο στο οποίο δουλεύαμε. Δυστυχώς απεγκλωβίσαμε άλλα έξι άτομα, τα οποία ήταν νεκρά. Αυτό που μου έμεινε είναι η προσπάθεια να διαχειριστούμε το έντονο θετικό συναίσθημα από τη χαρά μας που βγάζαμε ζωντανό και από το αρνητικό συναίσθημα που λίγο μετά χάναμε έναν άνθρωπο τον οποίο είχαμε ζωντανό στα χέρια μας».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης πως «είμαι επαγγελματίας και όχι ήρωας», τονίζοντας πως οι άνδρες της ΕΜΑΚ ρίσκαραν «παραπάνω από όσο έπρεπε». «Στους άνδρες της ΕΜΑΚ θέλω να πω συγχαρητήρια και ότι τους ευχαριστώ. Ρισκάρουμε παραπάνω από όσο πρέπει την ασφάλειά μας. Τους ευχαρίστησα γι’ αυτό. Δουλειά δική μου είναι να το μαζέψω όλο αυτό», μας είπε ο κ. Μπαλάφας και συνέχισε: «Ολοι μας αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο. Από αυτούς που ήταν στα ερείπια και περίμεναν από εμάς βοήθεια. Από συγγενείς ζωντανής γυναίκας, από συγγενείς νεκρών που μας ευχαριστούσαν ακόμη και όταν βγάλαμε τους νεκρούς. Από τους απλούς στρατιωτικούς και αστυνόμους που ήταν σύνδεσμοι. Ο,τι θέλαμε το είχαμε γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είχαμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία».
Η αγωνία συνεχίζεται
Βυθισμένοι στο πένθος και την αγωνία παραμένουν οι κάτοικοι του Δυρραχίου και των γύρω περιοχών. Ο τραγικός απολογισμός της φονικής δόνησης είναι 50 νεκροί, 800 τραυματίες και πάνω από 10.000 άστεγοι!
Οι πληγέντες από το σεισμό έχουν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τις ελλείψεις στα είδη πρώτης ανάγκης, παρά τη μεγάλη ανταπόκριση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από οργανώσεις και ιδιώτες της Αλβανίας και γειτονικές χώρες.
Μεγάλη είναι η βοήθεια από την Ελλάδα. Χθες έφυγε για την Αλβανία η ομάδα δράσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας με τέσσερις γιατρούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι χειρουργικών ειδικοτήτων. Μαζί τους μετέφεραν υγειονομικό υλικό και φάρμακα που συγκέντρωσε η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο της δράσης «Ολοι μαζί μπορούμε», του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, το πρωί της Παρασκευής ταξίδεψε προς την Αλβανία το πρώτο φορτηγό με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό.
Άμεση ήταν και η ανταπόκριση στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με το υπουργείο Υποδομών να αποστέλλει 16 μηχανικούς στην Αλβανία.
Την ίδια ώρα, οι ανθρώπινες ιστορίες που γίνονται γνωστές ραγίζουν καρδιές. Στο προάστιο του Δυρραχίου, Κενέτα, 8 μέλη της οικογένειας Λάλα εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια του σπιτιού τους. Ο μόνος που σώθηκε από την οικογένεια είναι ο 17χρονος γιος.
Από την έντυπη έκδοση