Οι δηλώσεις του Πομπέο καταγράφηκαν παρότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να διαβεβαιώνει πως αναμένει να συνυπογράψει με εκείνη του Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα καταρχήν συμφωνία για να τερματιστεί ο πολύ δαπανηρός διμερής εμπορικός πόλεμος. Το βέβαιο είναι πως η πολυαναμενόμενη συμφωνία δεν θα υπογραφτεί στη Χιλή: το Σαντιάγο ανακοίνωσε χθες, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, πως τελικά δεν θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) τον Νοέμβριο.
Απηχώντας την θέση του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο οποίος στηλίτευσε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα τις πολιτικές και τις πρακτικές του Πεκίνου σε πεδία όπως αυτό του εμπορίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να αυξήσει την επιρροή του σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ήθελαν για δεκαετίες πιο στενές, φιλικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.
«Σήμερα, συνειδητοποιούμε επιτέλους τον βαθμό στον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα [της Κίνας] είναι αληθινά εχθρικό έναντι των ΗΠΑ και των αξιών μας (…) και είμαστε σε θέση να το συνειδητοποιήσουμε χάρη στην πολιτική καθοδήγηση του προέδρου Τραμπ», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κίνα σήμερα δεν ταυτίζεται με τον λαό της Κίνας. Κάνουν προσπάθειες και χρησιμοποιούν μεθόδους που εγείρουν προκλήσεις για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο και πρέπει όλοι μας, συλλογικά, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις (…) κατά μέτωπο», ανέφερε.
«Δεν είναι πλέον ρεαλιστικό να παραβλέπουμε τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο συστήματά μας» και τις επιπτώσεις τους για «την αμερικανική εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο σε ομιλία του σε δείπνο του συντηρητικού ινστιτούτου μελετών Hudson Institute.
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA και νυν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τραμπ — ο οποίος σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα τον Νοέμβριο του 2020 — έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Κίνα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε αρχηγός του Κράτους.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Ο Μάικ Πομπέο ανήγγειλε ότι θα εκφωνήσει τους επόμενους μήνες σειρά ομιλιών για τις αντίπαλες ιδεολογίες και αξίες των δύο κυβερνήσεων, ιδίως για τις εκστρατείες που είπε πως διεξάγει το κινεζικό ΚΚ και οι κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας για να αυξήσουν την κινεζική επιρροή σε διεθνές επίπεδο και τις «άδικες» πρακτικές «αρπακτικού» που εφαρμόζει στα πεδία του εμπορίου και της οικονομίας το Πεκίνο.
«Το κινεζικό ΚΚ είναι μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, αφοσιωμένο στον “αγώνα” για παγκόσμια κυριαρχία — το μόνο που χρειάζεται να ακούσουμε είναι τι λένε οι ηγέτες του», επέμεινε.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι θα αναφερθεί στην αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας, που κατ’ αυτόν «ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που χρειάζονται για την άμυνα» της χώρας.
Παρ’ όλ’ αυτά ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει τη σύγκρουση με την Κίνα, αλλά να δει το σύστημά της να γίνεται πιο διαφανές και ανταγωνιστικό, κατευθυνόμενο από την αγορά, πράγμα που έκρινε ότι θα ήταν αμοιβαία επωφελές. Κατά τον ίδιο, τα πρώτα βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση γίνονται με την πρώτη φάση της διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της δεν είναι μακριά.
«Αισιοδοξώ ότι θα φθάσουμε εκεί. Είναι καλό αυτό», δείχνει ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε», συνέχισε, «θα δείξει πως μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος».
Την Τρίτη, ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη επισήμανε ότι οι επικρίσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος του Πεκίνου για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα «βοηθήσουν» να προχωρήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ