Χθες λίγα 24ωρα μετά τη διέλευση ρωσικής νηοπομπής από το στενό της Μάγχης που προκάλεσε συναγερμό στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας, το ΝΑΤΟ έστρεψε την προσοχή του στη Θέουτα της Ισπανίας. Αφορμή, το αίτημα του ρωσικού στόλου, με επικεφαλής το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» να ανεφοδιαστεί στις αποβάθρες της Θέουτα (ισπανικός θύλακος στη βόρεια Αφρική), με προορισμό τη Συρία, το οποίο ωστόσο απέσυρε στη συνέχεια, εν μέσω των αντιδράσεων της Συμμαχίας.
Η περιοχή στη βόρεια ακτή της Αφρικής, απέναντι από το Γιβραλτάρ αναγνωρίζεται ως μέρος της Ε.Ε., δεν είναι ξεκάθαρη ωστόσο η θέση της στο NATO και από το 2011 τουλάχιστον 60 ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν ελλιμενιστεί εκεί. Ανάμεσά τους και 3 ρωσικά πλοία που είχαν λάβει αρχικά το πράσινο φως για να καταπλεύσουν στη Θέουτα από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, μια απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η Ισπανία έχει ανεφοδιάσει τουλάχιστον 25 ρωσικά πλοία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, τόνισε ο Λουκ Κόφεϊ, πρώην ειδικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Η πρόθεση της Μαδρίτης ωστόσο να προσφέρει βοήθεια στα πολεμικά σχέδια της Μόσχας στη Συρία προκάλεσε έντονη κριτική τόσο από το γ.γ. του NATO όσο και από αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, με αποτέλεσμα το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών να υπαναχωρήσει. «Η ρωσική πρεσβεία μόλις μας ενημέρωσε ότι αποσύρει το αίτημα να χορηγηθεί άδεια (για να χρησιμοποιηθεί η Θέουτα) ως ενδιάμεσος σταθμός για τα πλοία αυτά», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Το NATO παρακολουθεί στενά την κίνηση του ρωσικού στόλου από τη Βόρεια Ρωσία στο δρόμο προς την Ανατολική Μεσόγειο, από όπου οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας θεωρούν ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να εκτοξεύσουν στις αρχές Νοέμβρη βομβαρδιστικά για να πλήξουν στόχους ανταρτών στη Βορειοδυτική Συρία. «Ανησυχούμε για την πιθανότητα αυτή η πολεμική ομάδα να αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολιτών στο Χαλέπι. Ολοι οι σύμμαχοι γνωρίζουν τις ανησυχίες μας αυτές», διεμήνυσε ο γ.γ. του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Και ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός, Γκι Φερχόφστατ, αρχηγός των Φιλελεύθερων στο Ευρωκοινοβούλιο, έγραψε χθες στο twitter «Η Ισπανία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα το ψήφισμα της Ε.Ε. για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στο Χαλέπι και σήμερα βοηθάει στον ανεφοδιασμό και τη διάπραξη ακόμη περισσότερων. Σοβαρά;».
Μέσα στο κλίμα αυτό αίσθηση προκαλεί η είδηση πως η Ρωσία αναβαθμίζει τη δύναμη πυρός του στόλου της Βαλτικής με έδρα το Καλίνινγκραντ, προσθέτοντας πολεμικά πλοία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως «απάντηση» στην ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Επίσημη επιβεβαίωση από τη Μόσχα δεν υπήρξε, η είδηση, ωστόσο, αναμένεται να αυξήσει την ένταση στην περιοχή της Βαλτικής και προκαλεί συναγερμό στην Πολωνία και τη Λιθουανία που συνορεύουν με το Καλίνινγκραντ.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου