Πάντως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει πιστά τη συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας ότι και η χώρα του σε κάποιους τομείς δεν την έχει εφαρμόσει με συνέπεια! «Δυστυχώς, δεν έχουμε αλλάξει καθόλου το όνομα των “Μακεδονικών Αρχείων”. Η ταυτότητά μας παραμένει “μακεδονική”, αλλά όλα τα τοπωνύμια και οι πινακίδες πρέπει να προσαρμοστούν στη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο. Εξάλλου ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι μίλησε με τον Κ. Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία Αθήνας-Σκοπίων και στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στα εμπορικά σήματα, ώστε να μη διαταραχθεί το εμπόριο των δύο χωρών.
Αργά χθες, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη του Ζάεφ με τους αρχηγούς των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων, υπό την ηγεσία του προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροσκι, αποφασίστηκε η διεξαγωγή με υπηρεσιακή κυβέρνηση πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου – περίπου έξι μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας της σκοπιανής Βουλής. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ουσιαστικά ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής το 2020, που θα επανεξετάσει το αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας, θα οριστεί από το κυβερνών, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζάεφ, ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εκπροσωπηθούν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Θέτοντας πρακτικά τον Ζάεφ υπό επιτροπεία, αλλά αναλαμβάνοντας και μερίδιο των ευθυνών. Στη σύσκεψη εκτός από τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό παρέστησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του VMRO-DPNE και επικρατέστερος νικητής των εκλογών, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (ο οποίος δεν έχει αποκαλέσει τη χώρα του ούτε μια φορά «Βόρεια Μακεδονία», αλλά σκέτο «Μακεδονία»), ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος των αλβανοφώνων DUI και σύμμαχος του Ζάεφ, Αλί Αχμέτι, καθώς και οι αρχηγοί των τριών μικρότερων αλβανικών κομμάτων, Ζιγιαντίν Ζέλα της «Συμμαχίας Αλβανών», Αφρίμ Γκάσι της «Αλτερνατίβα» και Μπιλάλ Κασάμι του «Μπέσα».
Ολοι τους ενέκριναν τις πρόωρες εκλογές, ζητώντας από το λαό να τιμωρήσει την κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή της αποτυχία. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ένας δεν έθεσε ζήτημα συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί άρρηκτο ευρωπαϊκό προαπαιτούμενο.
Το μόνο διφορούμενο σημείο ήταν η αναφορά του προέδρου Πεντάροσκι στην τακτική που πρέπει να εφαρμόσει εφεξής η «βορειομακεδονική» κυβέρνηση έναντι των Ευρωπαίων, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως χαραμάδα για ελιγμούς απέναντι στα συμφωνημένα με την Ελλάδα: «Οι έξι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ευρωπαϊκή μας πολιτική χρειάζεται νέα και βελτιωμένη μεθοδολογία, η οποία να είναι αναστρέψιμη. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον μας και το συμφέρον των πολιτών μας», τόνισε ο πρόεδρος.
Με ανάρτηση στο twitter o -απερχόμενος πλέον- πρωθυπουργός των Σκοπίων και παρτενέρ του Α. Τσίπρα στο «τανγκό» των Πρεσπών στάθηκε στην «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών για την ολοκλήρωση του ευρωατλαντικού στόχου» της χώρας.
Πράγματι, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρόεδρος Πεντάροσκι επιβεβαίωσε την ομόφωνη άποψη των έξι πολιτικών αρχηγών, ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση πλην της Ε.Ε. για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δεν αξίζει τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξη».
-Σε παρόμοια θέση είχαμε βρεθεί το 1991 και το 2008, όταν εξαιτίας της διαμάχης για το όνομα μπλοκαρίστηκε de facto η είσοδός μας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ο Σκοπιανός πρόεδρος αναφερόμενος στο βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή, στο Βουκουρέστι.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σε ένα φορτισμένο διάγγελμα το Σάββατο, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε «μεγάλη αδικία και ιστορικό λάθος» τη συμπεριφορά των Βρυξελλών, σε βάρος της χώρας του, αποδίδοντας τη στάση του «φίλου» Μακρόν σε εσωτερικά του προβλήματα. Κάλεσε ωστόσο τους συμπολίτες του να μη χάνουν το ηθικό τους και να στηρίξουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μη χαθεί το ευρωπαϊκό όνειρο για τους «Μακεδόνες, Αλβανούς, Σέρβους, Βλάχους, Τούρκους, Ρομά, Βόσνιους και άλλους κατοίκους» της Βόρειας Μακεδονίας.
Από την έντυπη έκδοση