Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

«Μπλόκο» στον Τζόνσον: Πέρασε τροπολογία που καθυστερεί την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit

Επιμένει ο Τζόνσον για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου – Φέρνει και Τρίτη πρόταση στη Βουλή

Newsroom eleftherostypos.gr

Τροπολογία που ζητά παράταση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ πέρασε το Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για ακόμα ένα πλήγμα σε βάρος του Μπόρις Τζόνσον καθώς η τροπολογία προβλέπει πως ακόμα και αν η συμφωνία για το Brexit εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ζητηθεί παράταση.

Υπέρ της τροπολογίας που αφορά το αίτημα παράτασης τάχθηκαν 322 βουλευτές. Η τροπολογία προτάθηκε από τον πρώην βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν – που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει και πάλι σε ψηφοφορία τη συμφωνία

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit.

Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία σήμερα, αλλά οι βουλευτές ενέκριναν μια πρόταση να μετατεθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

«Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.

ΕΕ: Περιμένουμε ενημέρωση από τον Τζόνσον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κατέγραψε» σήμερα την ψήφο των Βρετανών βουλευτών που μεταθέτουν την απόφαση για τη συμφωνία του Brexit και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να της κοινοποιήσει τα επόμενα βήματα «το ταχύτερο δυνατό».

«Επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε σε ένα τουίτ η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο μετά την ήττα που υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιό του.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Το… κεφάλι του Μπόρις Τζόνσον ζητούν στην Βρετανία και αυτός στηρίζει το δεξί του χέρι

Μιχάλης Μάρδας

Απίστευτο: Στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον έσπασε την καραντίνα ενώ είχε κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Τζόνσον: Με προϋποθέσεις το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων από Ιούνιο – Ιούλιο

Kon

Ο Μπόρις Τζόνσον για τη «μάχη» με τον κορωνοϊό: Ετοιμάζονταν ακόμα και για τον θάνατό μου

Tinad

Η πρώτη φωτογραφία του γιου του Τζόνσον – Δείτε πώς τον ονόμασε

Ανδρέας Ντίνης

«It’s a boy»: Γέννησε η μνηστή του Μπόρις Τζόνσον

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Βρετανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο Μπόρις Τζόνσον

Tinad

The Telegraph: Ο Μπόρις Τζόνσον ίσως άρει κάποια μέτρα πριν την 7η Μαΐου

Kon

Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ

Μιχάλης Μάρδας