Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.
Ξεκίνησαν τις επιθέσεις
Η Τουρκία πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα, και σήμερα σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιησε σειρά βομβαρδισμών χθες, Δευτέρα, το βράδυ και στη διάρκεια της περασμένης νύκτας με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 «αυτονομιστών τρομοκρατών», ένας όρος που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα μέλη του PKK.
#Turkey air force bombed a convoy bringing support to #YPG via the Semalka border crossing that links #Syria to Iraq. pic.twitter.com/Z5WH23lQik
— Observer (@byz_observer) October 7, 2019
Οι τελευταίοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν ενώ η Άγκυρα φαίνεται πως είναι έτοιμη να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον μιας άλλης ένοπλης κουρδικής οργάνωσης, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG αποτελούν τον συριακό κλάδο του PKK και καταγγέλλει συχνά τις κινήσεις μαχητών και όπλων μεταξύ των δύο οργανώσεων ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ.
Πέθανε ο Οσάμου Σουζούκι, «πατριάρχης» της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Μολονότι η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική» οργάνωση, οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν τους κούρδους μαχητές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
https://www.youtube.com/watch?v=XHEfgNaDCfc
Όμως μετά τις δηλώσεις που έγιναν το βράδυ της Κυριακής από τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια μετριάσθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον δεν θα αντιταχθεί σε μια τουρκική επιχείρηση στη Συρία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να πραγματοποιήσουν επιδρομή στη Συρία ανά πάσα στιγμή.
https://www.youtube.com/watch?v=ujRZAmItsdY
Τι αναφέρει το Πεντάγωνο
Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο, γνωστοποίησε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.
«Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ακόμη ο Χόφμαν.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική ΠΑ έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.
Πώς ωφελείται το ISIS από την απόφαση Τραμπ
Η αιφνίδια απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, που αφήνει έκθετες τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG στις διαθέσεις της Άγκυρας, η οποία ξεκίνησε ήδη τους βομβαρδισμούς θέσεών τους και περιμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη για την εισβολή – σημειώνεται σε μια περίοδο που το «Ισλαμικό Κράτος» επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Το ISIS αναδύθηκε μέσα στο κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε μέσα στον εμφύλιο της Συρίας και ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί το νέο κενό στην έρημο μεταξύ Συρίας και Ιράκ, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις προωθούνται βόρεια για να ανακόψουν, όπως ελπίζουν, την προέλαση των υπέρτερων τουλάχιστον όσον αφορά τα οπλικά συστήματα Τούρκων. Βάσει της συμφωνίας του Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν την ευθύνη για τους τζιχαντιστές του ISIS αναλαμβάνει η Τουρκία, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα καταλήξουν αυτοί οι αιχμάλωτοι στα χέρια της Άγκυρας από τους κουρδικούς θυλάκους αν η Τουρκία δεν προχωρήσει πολύ βαθύτερα από την ζώνη ασφαλείας, που λέει ότι θέλει να δημιουργήσει στο μαλακό υπογάστριό της.