Το θάνατο του Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Ζακ Σιράκ γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 29 Νοεμβρίου 1932 και ήταν παντρεμένος από το 1956 με την Μπερναρντέτ Σιράκ, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά. Φοίτησε στην «Εθνική Σχολή Διοίκησης» (École nationale d’administration – ENA), ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Εκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα UDR για πρώτη φορά το 1967, έγινε γραμματέας του κράτους το 1968, υπουργός για τις Επαφές με τη Βουλή το 1971, της Γεωργίας το 1972, των Εσωτερικών το 1974. Την ίδια εποχή στις προεδρικές εκλογές έπαιξε σημαντικό ρόλο υπέρ του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, στον οποίο εξασφάλισε ένα στήριγμα ενός σταθερού μέρους του κόμματος του Σαρλ ντε Γκωλ. Αυτό τον ανακήρυξε πρωθυπουργό.
Ερχόμενος σε ρήξη με τον πρόεδρο, ο Σιράκ άφησε την κυβέρνηση το 1976. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για να σταθεροποιήσει τις θέσεις του κόμματος του Ντε Γκωλ προχώρησε στην επανίδρυση μετατρέποντας το παλιό UDR του Ντε Γκωλ σε Rassemblement pour La republique, του οποίου έγινε πρόεδρος. Στις εθνικές εκλογές του 1978 το κόμμα του εμφανίστηκε το πιο ισχυροποιημένο στη χώρα.
Έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας το 1981, δεν έφτασε όμως στην τελική ψηφοφορία. Το 1986, με τη νίκη του επί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγινε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Δύο χρόνια αργότερα, έβαλε και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας μαζί με το σοσιαλιστή πρόεδρο Μιτεράν, ηττήθηκε και παραιτήθηκε και από το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Εκλέχθηκε δήμαρχος του Παρισιού το 1977 και οδήγησε το κόμμα του σε μια νίκη στις πολιτικές εκλογές το 1993. Στις προεδρικές εκλογές το 1995, ο Σιράκ νίκησε στην τελική ψηφοφορία τον σοσιαλιστή υποψήφιο, Λιονέλ Ζοσπέν, εγκαινιάζοντας για τη χώρα μια δεξιά κυβέρνηση.
Μια από τις πρώτες πράξεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν η επανάληψη των πυρηνικών πειραμάτων στον Ειρηνικό. Στην εξωτερική πολιτική, ο Σιράκ ακολούθησε την προηγούμενη πολιτική γραμμή της Γαλλίας, διατηρώντας σταθερό τον προνομιούχο άξονα με τη Γερμανία. Επανεξελέγη το 2002 με συντριπτική πλειοψηφία, έχοντας απέναντί του τον ακροδεξιό υποψήφιο, Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Το 2005 αντιμετώπισε τις ταραχές με τους νεαρούς μετανάστες, που πήραν χαρακτήρα εξέγερσης και ανάγκασαν την κυβέρνησή του να κηρύξει ξανά το νόμο που ίσχυε την περίοδο του Πολέμου στην Αλγερία. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική.
Προβλήματα με τη δικαιοσύνη
Ουκρανία: Φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Το Δεκέμβριο του 2011 κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες: Υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης, παράνομη οικοιοποίηση συμφερόντων, πράξεις οι οποίες διαπράχθηκαν, κατά τη γαλλική δικαιοσύνη, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Παρισιού την περίοδο 1990 – 95 και ενώ κατείχε τη θέση του ηγέτη του κόμματος RPR.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για την ερωτική ζωή του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είναι νέο βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε στα γαλλικά με τίτλο «Πρόεδρε, η νύχτα μόλις έπεσε» (Président, la nuit vient de tomber), με συγγραφέα τον Αρνό Αρντουάν.
«Γυμνές γυναίκες περίμεναν στην ουρά για να κάνουν σεξ μαζί του»
Σε αυτό, υπάρχουν αναφορές ακόμη και σε «γυμνές γυναίκες που «φλέγονταν από πόθο» περιμένοντας σε ουρά για να συνευρεθούν με τον τότε πρόεδρο Σιράκ» εντός του προεδρικού αεροπλάνου.
Ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες υπήρχαν «βουλευτές, υπουργοί, σύμβουλοι, γυναίκες της μεσαίας τάξης, αλλά και άγνωστες».
Ο ίδιος είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «τρία λεπτά στο ντους» λόγω της έντονης σεξουαλικότητάς του.
«Ορμούσε στις γυναίκες και έκανε σεξ χωρίς προκαταρκτικά. Επειδή ο χρόνος ήταν λίγος και επειδή η ποσότητα είχε το προβάδισμα έναντι της ποιότητας» γράφει ο Αρντουάν.
Περιγράφοντας τις κατηγορίες των ερωμένων του προέδρου της Γαλλίας από το 1995 έως το 2007 ο συγγραφέας του βιβλίου γράφει «υπήρχαν οι συνηθισμένες, οι αγαπημένες και αυτές που κατάφερναν να περάσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να πλησιάσουν τον πρόεδρο».
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, υποστηρίζεται ότι «υπήρξαν γυναίκες που ανέβαιναν στο αεροπλάνο και τον περίμεναν γυμνό στον ιδιωτικό του χώρο γεμάτες πόθο».
Επικαλείται, δε, ένα περιστατικό σε ταξίδι του Γάλλου προέδρου στο νησί Ρεουνιόν όταν μια νεαρή γυναίκα του ζήτησε αυτόγραφο και αυτός της απάντησε κυνικά: Έλα στο δωμάτιό μου αν θέλεις.
Υποστηρίζεται, ακόμα, ότι το βράδυ που του τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο έχασε τη ζωή της η πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997, ο Σιράκ ήταν στο κρεβάτι με την Ιταλίδα ηθοποιό Κλαούντια Καρντινάλε.