Ποιοι είναι όμως οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από αυτήν την εκτόξευση της τιμής του αργού και των νέων γεωπολιτικών αναταράξεων;
Σαουδική Αραβία: ο μεγάλος χαμένος
Η επίθεση θέτει ερωτηματικά για την ικανότητα του βασιλείου να προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του –από τις οποίες εξαρτώνται τα έσοδά του– παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει για τον σκοπό αυτό.
Το σχέδιο εισαγωγής της Aramco στο Χρηματιστήριο μπορεί επίσης να αναβληθεί, επειδή η επίθεση αυτή ίσως πλήξει την αξία της μετοχής της. «Εάν η εταιρεία, οι υποδομές της και τα αποθέματά της κινδυνεύουν, οι επενδυτές θα ζητήσουν περισσότερα για τα χρήματα που θα δώσουν», εξήγησε ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής στην Markets.com.
ΗΠΑ: Μάλλον κερδισμένες, αλλά ελλοχεύει οικονομικός κίνδυνος
Σύμφωνα με αναλυτές της JBC Energy, οι ΗΠΑ μπορεί να επωφεληθούν από αυτήν την επίθεση εναντίον του πετρελαϊκού κολοσσού της Σ. Αραβίας, χάρη στη δική τους παραγωγή, που έχει ενισχυθεί και από την μαζική εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου.
«Οι ΗΠΑ απλώς θα συνεχίσουν την άντληση και οι αυξημένες τιμές το μόνο που θα κάνουν είναι να στηρίξουν την ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής», είπε ο Γουίλσον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματά της, ώστε να μετριάσει βραχυπρόθεσμα κάποιο ενδεχόμενο σοκ στις αγορές. Το γεγονός αυτό ανάγει τις ΗΠΑ, ως εξαγωγείς πετρελαίου πλέον, σε εναλλακτική δύναμη ρύθμισης της προσφοράς, σύμφωνα με τον αναλυτή Ντέιβιντ Τσίταμ της XTB.
Από την άλλη πάντως, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να πιέσει περισσότερο την ανάπτυξη που έχει μπει σε φάση επιβράδυνσης.
Νέο πλήγμα για την Κίνα
Η Κίνα, που έχει ήδη εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα πληγεί από την επίθεση επειδή η ενεργοβόρα οικονομία της εξαρτάται κατά πολύ από τις τιμές του πετρελαίου.
Το Ιράν απειλείται με αντίποινα
Το Ιράν, μετά τις κυρώσεις που του επέβαλαν οι ΗΠΑ και το εμποδίζουν να πουλήσει το δικό του πετρέλαιο στο εξωτερικό, κατηγορείται τώρα ευθέως από την Ουάσινγκτον για την επίθεση του Σαββάτου. Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με αντίποινα την Τεχεράνη.
Σε καλή θέση η Ρωσία
Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγός πετρελαίου, η Ρωσία, «ασφαλώς είναι μεταξύ εκείνων που δηλώνουν έτοιμες να αναπληρώσουν το κενό, εφόσον χρειαστεί» και κατά συνέπεια να επωφεληθεί βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Oanda Κρεγκ Ερλαμ.
Πολλά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η Σαουδική Αραβία για να αποκαταστήσει τις ζημιές και να επαναφέρει την παραγωγή της στα προηγούμενα επίπεδα, πρόσθεσε.
Ο μεγάλος χαμένος: οι καταναλωτές
Στη Γαλλία, αναμένεται ότι εντός των επόμενων ημερών η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 4-5 λεπτά, όπως εκτιμά ο Φρανσίς Ντισέ, ο πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Πετρελαιοβιομηχάνων (UFIP).
Η αναμενόμενη αύξηση της τιμής της βενζίνης θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, αφού θα περικόψει τον προϋπολογισμό των καταναλωτών.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία.
Χατζηδάκης: Κανένας λόγος πανικού από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, και μέλη του ΔΣ του συνδέσμου, με αντικείμενο συζήτησης μεταξύ άλλων, τα ενεργειακά, μετά και τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία. Τελευταία εξέλιξη ήταν η δέσμευση τάνκερ από το Ιράν που κατευθυνόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:
«Απελευθέρωση και εκσυγχρονισμός της αγοράς ενέργειας, επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αντιμετώπιση με ριζικό τρόπο του ζητήματος των χρήσεων γης. Αυτά ήταν τα θέματα της ατζέντας και συμφωνήσαμε με τον ΣΕΒ ότι:
– Πρώτον: μαζί με την διάσωση της ΔΕΗ που είναι κομβικής σημασίας, πρέπει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού τοπίου,
– Δεύτερον: χωρίς επιτάχυνση των περιβαλοντικών αδειδοτήσεων που είναι δουλειά του δικού μας υπουργείου, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και
– Τρίτον, θα προχωρήσουμε παράλληλα με δραστικό τρόπο στο ζήτημα των χρήσεων γης, των ειδικών χωρικών σχεδίων, προκειμένου με όλους τους τρόπους και από όλες τις πλευρές να δείξουμε συνολικά ότι η χώρα είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, που είναι προϋπόθεση για νέες δουλειές και για προκοπή ιδιαίτερα των ασθενέστερων συμπολιτών μας».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής που βοηθούν την επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε:
«Με τον υπουργό είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση που αφορά στα θέματα της παραγωγής, της χωροταξίας και εν γένει της ευστάθειας της αγοράς ενέργειας, που είναι πολύ βασική για τη βιομηχανία. Η συνεργασία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εδώ για να κάνουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Το 50% της οικονομίας, είναι η ψυχολογία. Θεωρούμε ότι η ψυχολογία είναι θετική. Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν πλούτο και ο πλούτος διανέμεται ανάλογα με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ο πλούτος και οι επιχειρήσεις με τις επενδύσεις τους, με τις θέσεις εργασίας, τον δημιουργούν».
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής για την προώθηση λύσεων στα θέματα της βιομηχανίας.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ