Τα χρήματα που θα αξιοποιηθούν στις προσπάθειες κατάσβεσης εκτιμάται πως δεν είναι αρκετά για να σώσουν το μεγαλύτερο «πνεύμονα» πρασίνου στον κόσμο, που απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και παράγει οξυγόνο.
Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση της φωτιάς στον Αμαζόνιο είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, γεγονός που προκάλεσε έντονη πολιτική κόντρα με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως δεν θα δεχτεί την οικονομική βοήθεια. Με διαδοχικές αναρτήσεις στο twitter, ο ακροδεξιός Μπολσονάρο αμφισβήτησε τις προθέσεις του, υποστηρίζοντας και πάλι πως «η Βραζιλία δεν είναι αποικία», καθώς την προηγούμενη εβδομάδα τον είχε κατηγορήσει για αποικιοκρατική αντίληψη.. «Ο σεβασμός της κυριαρχίας μιας χώρας είναι το λιγότερο που αναμένεται σε ένα πολιτισμένο κόσμο», έγραψε, επισημαίνοντας πως είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κολομβίας και της Χιλής για ένα κοινό σχέδιο δράσης από χώρες που περνά ο Αμαζόνιος και τις αφορά άμεσα. Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Ρικάρντο Σάλες, δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενη η οικονομική βοήθεια της G7 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα εκταμιευτούν άμεσα τα χρήματα που συμφωνήθηκαν από τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ) στη Σύνοδο στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας και επιπρόσθετα η γαλλική κυβέρνηση θα προσφέρει στρατιωτική στήριξη στην περιοχή της Αμαζονίας. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Ντόναλντ Τραμπ από τις συνομιλίες για το πακέτο βοήθειας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αδιαφορεί για την τεράστια καταστροφή που συντελείται στη Νότια Αμερική. Οι ηγέτες του G7 αναμένεται να συζητήσουν τα σχέδια για την αναδάσωση του Αμαζονίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας, καθώς κατηγορείται πως οι πολιτικές του πυροδότησαν τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε πως η Βραζιλία δεν έχει τους πόρους να σβήσει τη φωτιά.
Η αδυναμία του Μπολσονάρο να διαχειριστεί την κατάσταση έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών ανθρώπων που διαμαρτύρονται μέσα από τα σόσιαλ μίντια, αλλά και Βραζιλιάνων που πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Την Παρασκευή και έπειτα από έντονες πιέσεις, ο πρόεδρος Μπολσονάρο ζήτησε τη συμβολή του στρατού στις επιχείρησης κατάσβεσης. Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως 44.000 στρατιώτες είναι διαθέσιμοι για βοήθεια και χθες δόθηκε άδεια για την εμπλοκή του στρατού σε τέσσερις πολιτείες. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν και τα στρατιωτικά αεροπλάνα, ενώ ο Μπολσονάρο δέχτηκε βοήθεια από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Την ίδια ώρα, οι πυρκαγιές που μαίνονται στην πολιτεία της Αμαζονίας βρίσκονται εκτός ελέγχου, κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Διαστημική Ερευνα, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 75.000 πυρκαγιές στη Βραζιλία το 2019, η πλειονότητα στην περιοχή του Αμαζονίου. Οι επικριτές του Μπολσονάρο τον κατηγορούν πως έδωσε το «πράσινο φως» στην καταστροφή του δάσους, με την αντι-περιβαλλοντική ρητορική του και την έλλειψη κινητοποιήσεων στις παραβιάσεις της νομοθεσίας.
O Ντι Κάπριο
Οι χώρες του G7 φαίνεται πως δεν εξάντλησαν τη γενναιοδωρία τους, αφού ο ηθοποιός και περιβαλλοντολόγος ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει βοήθεια πέντε εκατομμυρίων δολαρίων (!) για τον Αμαζόνιο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ίδρυμα «Συμμαχία για τη Γη», που ίδρυσε τον περασμένο μήνα μαζί με τους φιλάνθρωπους Λόρεν Πάουελ και Μπράιαν Σεθ, έχει στόχο τη δημιουργία ειδικού ταμείου για το δάσος του Αμαζονίου. Πέρα από την τεράστια δωρεά που ανακοινώθηκε, το Ιδρυμα κάνει έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του τροπικού δάσους. Ο Ντι Κάπριο, που επισκέφθηκε τη Βραζιλία πριν από δύο χρόνια για να σβήσει πυρκαγιές μαζί με μια φυλή εκεί, είπε πως σχεδιάζει να επιστρέψει για να βοηθήσει και πάλι.
Ανάρμοστα σχόλια Μπολσονάρο κατά Μπριζίτ
Οι πολιτικοί διαξιφισμοί μεταξύ Μακρόν-Μπολσονάρο φούντωσαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Βραζιλιάνος πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι έχει αντίληψη αποικιοκράτη. Αυτή τη φορά ο «Τραμπ της Βραζιλίας», όπως λέγεται ο Μπολσονάρο, προχώρησε σε μια επίθεση κάτω από τη μέση, κλιμακώνοντας την κόντρα των δύο ηγετών.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος σχολίασε ανάρτηση υποστηρικτή του στο facebook, στην οποία ειρωνεύεται την εμφάνιση της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, –σε φωτογραφία που δεν την κολακεύει– και τη συγκρίνει με αυτή της απαστράπτουσας Μισέλ Μπολσονάρο την ημέρα της ορκωμοσίας του συζύγου της. «Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο Μακρόν έχει βαλθεί να επιτίθεται στον Μπολσονάρο;», έγραψε ο Βραζιλιάνος χρήστης στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, πλάι στις φωτογραφίες των δύο ζευγαριών, προτού υποστηρίξει πως αυτός είναι ο λόγος του «φθόνου του αρχηγού του γαλλικού κράτους». «Μην τον κοροϊδεύεις, φίλε, χαχαχα», έγραψε ο Μπολσονάρο σε σχόλιο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν το άφησε ασχολίαστο, λέγοντας: «Είπε πολύ ανάρμοστα πράγματα για τη γυναίκα μου. Τι να πω; Είναι θλιβερό πρωτίστως για τον ίδιο, αλλά και για τους Βραζιλιάνους. Ελπίζω σύντομα οι Βραζιλιάνοι να έχουν ένα πρόεδρο που να βρίσκεται στο ύψος του αξιώματός του».
Από την έντυπη έκδοση