Η ελληνική κυβέρνηση είναι διστακτική να επιτρέψει στο πλοίο να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα, αναφέρει η WSJ επικαλούμενη Ευρωπαίο διπλωμάτη.
Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.
Αρχικά ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.
Οι διαχειριστές του ιρανικού πλοίου έχουν εξετάσει την Κύπρο ως εναλλακτικό προορισμό για ανεφοδιασμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως ούτε κυπριακές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να αψηφήσουν τα μηνύματα της Ουάσιγκτον, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα.
Τραμπ: διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη διώρυγα του Παναμά σε «λάθος χέρια»
Διαβάστε επίσης: Η «ναυμαχία» ΗΠΑ-Ιράν για το Adrian Darya 1 φέρνει… φουρτούνες στην Ελλάδα
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως δεν θα διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο την πλεύση του τάνκερ, ειδικά εάν προορισμός του φορτίου του είναι η Συρία. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει τι θα πράξει η Αθήνα σε περίπτωση που το Adrian Darya 1 αγκυροβολήσει ανοιχτά των ελληνικών ακτών.
Κύριος φόβος της Αθήνας είναι ότι τυχόν αμερικανικές κυρώσεις θα περιλαμβάνουν ακύρωση βίζα που έχουν χορηγηθεί σε ελληνικά πληρώματα. Τέτοια εξέλιξη θα έπληττε την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο.
Με τα υφιστάμενα δεδομένα πάντως είναι ορατό το ενδεχόμενο το Adrian Darya 1 να ακινητοποιηθεί άπραγο στην Μεσόγειο Θάλασσα, καθότι δεν βρίσκει λιμάνι κατάπλου, ουδείς δέχεται να το ανεφοδιάσει και δεν έχει επαρκή καύσιμα ώστε να επιστρέψει στο Ιράν.
Το τάνκερ έχει τόσο μεγάλο εκτόπισμα ώστε να είναι αδύνατη η πλεύση μέσω της διώρυγας του Σουέζ, και συνεπώς θα πρέπει να κινηθεί ξανά μέσω των στενών του Γιβραλτάρ και γύρω από την Αφρική.
Η αβεβαιότητα όσον αφορά το Adrian Darya 1 έχει περιπλέξει την διαπραγμάτευση για απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου, που φέρει βρετανική σημαία και κρατείται στο Ιράν από τον Ιούλιο.