Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας το 2013 είχε φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ των 950 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2019 το ΑΕΠ υποχώρησε στα 748 δισεκατομμύρια δολάρια! Αυτή η μείωση των 202 δισεκατομμυρίων είναι το βασικό πρόβλημα καθώς στα μάτια του τουρκικού λαού η πολιτική επιτυχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ταυτιστεί και με την αύξηση του πλούτου, την οποία την είχε πετύχει καθώς από το 2002 είχε τριπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας.
Ο κάθε Τούρκος πολίτης έγινε φτωχότερος σε σχέση με το 2013 καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2019 μειώθηκε στα 9.076 δολάρια, όταν το 2013 είχε αγγίξει τα 12.500 δολάρια!
Η Τουρκία σε μέγεθος οικονομίας έπεσε 4 επίπεδα και από τη 16η μεγαλύτερη οικονομία υποχώρησε στην 20ή θέση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun, η ανεργία των νέων από το επίπεδο του 16% αυξήθηκε στο 26% ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός από το 7% το 2013, σήμερα βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 20%. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπόσχεται πως τους επόμενους μήνες η κατάσταση της οικονομίας θα ισορροπήσει για να ξεκινήσει μια νέα αρχή.
Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα που χρειάζεται άμεση διαχείριση είναι το τεράστιο χρέος των εταιριών σε συνάλλαγμα. Το 2018 τα χρέη νοικοκυρών και επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα άγγιζαν τα 330 δισ. δολάρια. Από το ποσό αυτό, το 65% το χρωστούσαν επιχειρήσεις.
Οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο είναι ο κατασκευαστικός, των ακινήτων και της ενέργειας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, επιχειρήσεις των κλάδων αυτών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν χρέη ύψους 20 δισ. δολαρίων, αν και το ποσό αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερο.
Μέχρι στιγμής ούτε οι τράπεζες ούτε οι εταιρίες με τα υψηλά χρέη θέλουν να προχωρήσουν σε δραστικές λύσεις για την αναδιάρθρωση χρεών, καθώς ελπίζουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει οδηγώντας σε βελτίωση των συνθηκών.
Τα τελευταία δύο χρόνια η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% έναντι του δολαρίου, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 19% και πολλά δάνεια που έχουν συναφθεί σε δολάρια στο «κόκκινο».
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
9.076 δολάρια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τον Τούρκο πολίτη το 2019, όταν το 2013 είχε αγγίξει τα 12.500
330 δισ. δολάρια τα χρέη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2018. Το 65% από αυτά αφορούν τις επιχειρήσεις
40% έχει υποχωρήσει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 19%
26% έφτασε η ανεργία στους νέους, από 16% που είχε καταγραφεί το 2013
20ή στην κατάταξη, σε μέγεθος οικονομίας, η Τουρκία, από τη 16η θέση που κατείχε
ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ
«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα στην Κύπρο»
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT Haber, αφού ανέφερε πως επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «Ομως είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Μην δοκιμάσει κανένας την ισχύ μας, αυτό δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι απειλή. Περιμένουμε μια λύση. Αν όμως προκύψουν τετελεσμένα χωρίς την επιθυμία μας, δεν θα τα αναγνωρίσουμε».
Ο Ακάρ ανέφερε πως «η ελπίδα μας από τους γείτονές μας είναι να προστατευτεί το δίκαιο και η δικαιοσύνη. Να μην ελπίζει κανένας πως θα επιλυθούν τα πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά ζητήματα χωρίς την παρουσία μας»
Από την έντυπη έκδοση