Ο Σαλβίνι αναζητούσε από καιρό αφορμή, και σε συνάντηση που είχε χθες με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε έριξε στο τραπέζι την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Επειδή όμως η Ιταλία πρέπει να παραδώσει ως τις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό του 2020 στην Κομισιόν για έγκριση και να τον καταθέσει στη Βουλή ως τις 20 Οκτωβρίου, υπάρχει πιθανότητα οι κάλπες να μετατεθούν στις 27 Οκτωβρίου.
Σε κάθε περίπτωση το «αριστεροδεξιό», ευρωσκεπτικιστικό πείραμα τερματίζεται οριστικά και αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού αμιγώς δεξιάς κυβέρνησης στην Ιταλία. Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Ipsos η «συμμαχία» Λέγκας – Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι) και Αδελφοί της Ιταλίας (Μπάρμπαρα Μελόνι), που έχει δοκιμαστεί σε τοπικές εκλογές, συγκεντρώνει το 52% (38% η Λέγκα και από 8% και 6% οι μικρότεροι σύμμαχοί της). Στο στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς, όπου δεν είναι καθόλου δεδομένη η συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με τα Πέντε Αστέρια, η «σούμα» δεν δίνει παραπάνω από 46% (22,4% το PD, 17,5% το κόμμα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, το οποίο χάνει τη μισή δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του Μαρτίου 2018 και περίπου 6% τρία μικρότερα κεντροαριστερά κόμματα).
«Δεν ωφελεί να συνεχίσουμε με αλλεπάλληλα “όχι”, αναβολές, βέτο και καθημερινούς καβγάδες. Η χώρα έχει ανάγκη από βεβαιότητες και θαρραλέες, συμφωνημένες επιλογές», τόνισε ο Σαλβίνι, παραθέτοντας όλη την γκάμα διαφορών με το κόμμα του έτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο: μεγάλα έργα, υποδομές, δημοσιονομικό σοκ, ευρεία αυτονομία στις βόρειες περιφέρειες, μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και σχέσεις με την Ευρώπη. «Είναι προφανές ότι στα παραπάνω ζητήματα έχουμε διαφορετικά οράματα από τα Πέντε Αστέρια», τόνισε ο Σαλβίνι.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σύγκρουση των δύο κομμάτων στη Γερουσία την Τετάρτη, όπου η Λέγκα, μαζί με το PD και τα μικρότερα κόμματα, καταψήφισαν την πρόταση των Πέντε Αστέρων να ματαιωθεί η υπερταχεία σιδηροδρομική γραμμή Ιταλίας – Γαλλίας (Τορίνο-Λιόν), γνωστή ως TAV. «Ηταν μια δύσκολη μέρα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη χώρα και είμαι ήσυχος», δήλωσε ο Ντι Μάιο, που μετέβη μόνος του στο Προεδρικό Μέγαρο και δήλωσε «κουρασμένος» από τις συνεχείς προστριβές με τη Λέγκα για τις «καρέκλες».
Απομένει τώρα να συμφωνηθεί το τεχνικό μέρος πτώσης της κυβέρνησης (καταψήφιση στη Βουλή, παραίτηση πρωθυπουργού) για να διαλυθεί η Βουλή και να μπει η χώρα τυπικά σε προεκλογική περίοδο.
Από την έντυπη έκδοση