Ο αμφιλεγόμενος «πατέρας» του Brexit αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια από τις πιο δύσκολες και αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας της Βρετανίας. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών με 66% τον αντίπαλό του Τζέρεμι Χαντ. Ο νέος ηγέτης των Τόρις, που θα διαδεχθεί επισήμως σήμερα την Τερέζα Μέι και θα εγκατασταθεί στη Ντάουνιγκ Στριτ, έχει πολύ και δύσκολη δουλειά μπροστά του. Θα ξεκινήσει με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επιλέγοντας -όπως είναι αναμενόμενο- σκληρούς Brexiteers για τα σημαντικά υπουργεία. Ηδη, έχουν ανακοινώσει τις παραιτήσεις τέσσερις υπουργοί, που θεωρούνται μετριοπαθείς και δεν συμμερίζονται τη θέση του Τζόνσον για ένα άμεσο Brexit – ακόμη και χωρίς συμφωνία μe την Ε.Ε.
Ο Μπόρις Τζόνσον θα κληρονομήσει πολλά προβλήματα, πέραν του Brexit: κοινωνική ανισότητα, παιδική φτώχεια, λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, εγκληματικότητα, κρίση με το Ιράν. Οι Τόρις τον εξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία καθώς θεωρούν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να συνομιλήσει με τους αμετανόητους σκληρούς του Brexit, ενώ ελπίζουν πως η ευμάρεια που υπόσχεται θα γίνει πραγματικότητα – παρά τα «φλου» στοιχεία που παραθέτει. Εχει εκπονήσει ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για το Brexit, υπόσχεται μεγάλη αύξηση δημοσίων δαπανών και θέλει να μετατρέψει τη Βρετανία σε έναν παράδεισο χαμηλών φόρων και μηδενικών κανονισμών.
Τα «αγκάθια»
1. Brexit: Η μεγαλύτερη πρόκληση για το νέο πρωθυπουργό. Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. την 31η Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, εκτός αν οι Ευρωπαίοι υποχωρήσουν στο θέμα του backstop (της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία). Οι Βρυξέλλες τηρούν ανυποχώρητη στάση και άτακτη έξοδος είναι το πιθανότερο σενάριο. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο δεν θα δεχθεί το άτακτο Brexit, κάτι που θα κληθεί να ξεπεράσει ο Τζόνσον – αν δεν εξαναγκαστεί σε παραίτηση ή προκήρυξη νέων εκλογών.
Κέιτ Μίντλετον: Πώς μέσα από δύο βίντεο κατάφερε να αγγίξει τη δημοφιλία της Νταϊάνα
2. Δαπάνες: Ο Τζόνσον υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας των εύπορων και μεγάλη αύξηση δημοσίων δαπανών. Με δεδομένο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας υπολογίζει απώλειες έως και 8% του ΑΕΠ, λόγω Brexit, ο Τζόνσον θα πρέπει να βρει πόρους. Εχει μιλήσει για εκμετάλλευση των 40 δισεκατομμυρίων που θα γλιτώσει από την Ε.Ε. (οι υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρέπει να τηρηθούν). Θα αναγκαστεί να κάνει περικοπές από άλλους τομείς της οικονομίας ή να δανειστεί. Ο ίδιος έχει πει ότι θα εγκρίνει έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης – σαν να βρίσκεται η χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση, που θα περιλαμβάνει φορολογικές μειώσεις, μείωση του εταιρικού φόρου από 19% σε 12,5%, βελτίωση της εκπαίδευσης και της ασφάλειας και ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο υποδομής.
3. Ιρανική κρίση: Ο Τζόνσον θα πρέπει να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα του Ιράν. Πολλοί αναλυτές τον θεωρούν άνθρωπο που αποφεύγει τις σαφείς τοποθετήσεις -ως υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει και αρκετές γκάφες- ωστόσο η διεθνής κλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη θα είναι μια «καυτή πατάτα» για τον Τζόνσον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε από τους πρώτους να συγχαρεί τον Μπόρις Τζόνσον – το ίδιο έπραξε και η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ. «Θα είναι θαυμάσιος (ως πρωθυπουργός)», ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος τρέφει αισθήματα φιλίας για τον Μπόρις Τζόνσον και έχει ήδη εκφραστεί πολλές φορές υπέρ του στις μεγάλες διπλωματικές διαμάχες με την Τερέζα Μέι. ΗΠΑ και Βρετανία θέλουν την υπογραφή άμεσης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου όταν συμβεί το Brexit. Μόνη «σκιά» στις αναμενόμενες καλές αμερικανο-βρετανικές σχέσεις είναι η πρόθεση του Λονδίνου να αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, επεκτείνοντας το δίκτυό της με τις προηγμένες κινεζικές τεχνολογίες.
Από την έντυπη έκδοση