«Το ξενοδοχείο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, ο τελευταίος τρομοκράτης σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Υπάρχουν πτώματα και τραυματίες διάσπαρτοι στο ξενοδοχείο και δεν έχουμε ακριβή απολογισμό. Όμως μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει ότι έχουν σκοτωθεί 13 άνθρωποι και περισσότεροι από 30 έχουν τραυματιστεί», επεσήμανε ο Αμπντιουέλι Μοχάμεντ τοπικός αξιωματούχος ασφαλείας. «Οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί», πρόσθεσε.
Ωστόσο άλλος μάρτυρας ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 14.
«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα). Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και υποψήφιοι (στις τοπικές εκλογές). Πρόκειται για σημαντικούς ανθρώπους. Ο απολογισμός σίγουρα θα αυξηθεί», τόνισε ο Άχμεντ Αμπντούλε μιλώντας στο Reuters.
Μια οργάνωση δημοσιογράφων επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι δύο δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των νεκρών: ο Σομαλοκαναδός Χόνταν Ναλέγιαζ, ιδρυτής του τηλεοπτικού δικτύου Integration TV, και ο Μοχάμεντ Σάχαλ Όμαρ δημοσιογράφος του SBC TV στο Κισμάγιου.
Η επίθεση ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη στην είσοδο του ξενοδοχείου Medina, στο κέντρο του Κισμάγιου όπου συχνάζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και ξένοι.
Στη συνέχεια ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που ήταν παρούσες εκεί. Την ώρα της επίθεσης βουλευτές, επιχειρηματίες και φύλαρχοι πραγματοποιούσαν συνάντηση για να συζητήσουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην ημιαυτόνομη περιοχή Τζούμπαλαντ στα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ξενοδοχείο υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη και την ανταλλαγή πυροβολισμών.
«Όλο το κτίριο είναι κατεστραμμένο. Υπάρχουν πτώματα και τραυματίες που περισυνελλέγησαν στο εσωτερικό και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει όλη την περιοχή», εξήγησε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Οι δράστες φορούσαν στολές της σομαλικής αστυνομίας», πρόσθεσε.
Οι Σεμπάμπ, που έχουν εξαπολύσει πολλές τέτοιου είδους επιθέσεις στο Μογκαντίσου, ανέλαβαν με ανακοίνωσή τους την επίθεση εναντίον «των αποστατών αξιωματούχων της κυβέρνησης της Τζούμπαλαντ».
Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου το 2011 και στη συνέχεια έχασαν τα περισσότερα από τα άλλα προπύργιά τους. Από το Κισμάγιου αναγκάστηκαν να φύγουν το 2012. Το λιμάνι της πόλης ήταν σημαντική πηγή εσόδων για την οργάνωση αλλά και δίαυλος για την εισαγωγή όπλων και άλλων παράνομων ειδών. Οι Σεμπάμπ ελέγχουν ακόμη ορισμένα τμήματα της Τζούμπαλαντ, μιας περιοχής στη νότια Σομαλία.