«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.
Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αποστολή του «Γιαβούζ» ως «προκλητικό βήμα» που ανεβάζει τις εντάσεις στην περιοχή, η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από τη χερσόνησο της Καρπασίας».
Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και η πάγια θέση της Ουάσιγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης.
Τέλος, σημειώνεται ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».
The U.S. is concerned with #Turkey’s repeated attempts to conduct drilling operations in the waters off Cyprus. We urge Turkish authorities to halt these operations and encourage all parties to act with restraint and refrain from actions that increase tensions in the region. pic.twitter.com/vATjKbSqOg
— Morgan Ortagus (@statedeptspox) 9 Ιουλίου 2019
Κυρώσεις για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου
Σειρά οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ πρότειναν χθες από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσης (ΕΥΕΔ), σε συνέχεια της σχετικής εντολής που είχαν λάβει στις 20 Ιουνίου από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. πάει τόσο μακριά εναντίον της Τουρκίας, ενδεικτικό της δυσφορίας που έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες οι παράνομες όσο και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Κύπρου. Μάλιστα, οι Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμες να προτείνουν και κυρώσεις εναντίον προσώπων και επιχειρήσεων, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι προτάσεις που θα συζητηθούν σήμερα σε διπλωματικό επίπεδο (μόνιμοι αντιπρόσωποι κρατών μελών) και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου σε πολιτικό (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) προβλέπουν τις εξής κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας:
-Μείωση της προενταξιακής βοήθειας του 2020 στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ.
-Επανεξέταση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της χορήγησης δανείων στην Τουρκία, ιδιαίτερα σε έργα που υλοποιούνται με κρατικές εγγυήσεις.
-Αναστολή συζητήσεων για τη σύναψη νέας αεροπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
-Αναστολή συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία.
-Μη διεξαγωγή συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών μεταξύ των δύο πλευρών.
-Τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα ενημερωθούν και θα τους ζητηθεί να τηρήσουν την αναστολή των συναντήσεων υψηλού επιπέδου με την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει την ετοιμότητά της να προτείνει και στοχοθετημένα μέτρα, όπως επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες και σε άτομα, που εμπλέκονται σε εξορύξεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα στοχοθετημένα μέτρα η Κομισιόν αποφεύγει να τα προτείνει προς το παρόν, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τα είχαν συμπεριλάβει στην τελευταία δήλωσή τους στις 20 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Ευρωπαίοι ηγέτες) είχε καταδικάσει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Ανησυχίες
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις εν εξελίξει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε υπογραμμίσει τον σοβαρό και άμεσο αρνητικό αντίκτυπο αυτών των παράνομων ενεργειών σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, καλώντας ταυτόχρονα την Αγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες. Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ζητήσει από Κομισιόν και ΕΥΕΔ να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων.
Τον λόγο τώρα έχουν τα κράτη μέλη, τα οποία καλούνται να εγκρίνουν την προσεχή Δευτέρα το σύνολο ή μέρος των προτεινόμενων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.