«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11 (σ.σ. τοπική ώρα)», ανέφερε σχετικώς.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. πλησιάζουν σε συμφωνία για να διορίσουν τον σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα δύο διπλωμάτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., πρόσθεσαν οι δύο διπλωμάτες.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να ηγηθεί της Κομισιόν, φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τι προηγήθηκε
Η Σύνοδος Κορυφής διακόπηκε μια φορά, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί στις Βρυξέλλες το γεγονός πως απαγορεύτηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν μαζί τους κινητά μέσα στη συνεδρίαση! Η… «καλή» μέρα είχε φανεί από νωρίς, αφού η Σύνοδος Κορυφής καθυστέρησε τρεις ώρες να αρχίσει!
Η συμβιβαστική πρόταση που διαμορφώθηκε κηρύχθηκε νωρίτερα νεκρή, καθιστώντας σαφές ότι η νύχτα επρόκειτο να είναι μακρά και δύσκολη.
Η πρόταση που καταρτίστηκε τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε τόσο έντονη αντίδραση μεταξύ των ηγετών της πολιτικής οικογένειας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (ΕΛΚ) που πιστεύεται ότι οδεύει να εγκαταλειφθεί.
Ένδειξη της έντασης: η Σύνοδος Κορυφής – σε αυτήν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων δεν δικαιούνται να έχουν μαζί τους κινητά – άρχισε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση, στις 19:00. Ανεστάλη μιάμιση ώρα αργότερα, για διμερείς διαβουλεύσεις, ενημέρωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ.
Η επιλογή Τίμερμανς, από το όνομα του ολλανδού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, υποψηφίου των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, προτάθηκε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.
Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
Η απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να δεχτεί την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς στην θέση του προέδρου της Κομισιόν, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η Μέρκελ δέχτηκε να αναλάβει την προεδρία ο Τίμερμανς, υπό την προϋπόθεση ο Μάνφρεντ Βέμπερ να γίνει είναι αντιπρόεδρος, είτε πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Αυτό για να γίνει ωστόσο, απαιτεί τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων και κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος από την Οσάκα και την G20, αποφάσισε να κάνει πίσω, κάτι που έφερε έντονες αντιδράσεις από το ΕΛΚ.
«Η συμφωνία καταστράφηκε»
«Η συμφωνία καταστράφηκε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του ΕΛΚ, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Το ΕΛΚ αρνείται τη συμφωνία που προτείνεται. Είναι νεκρή. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία απόψε», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Κανένας από τους ηγέτες του ΕΛΚ δεν αποδέχεται τη συμφωνία για την οποία έγινε διαπραγμάτευση στην Οσάκα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που ανήκει σε αυτή την πολιτική ομάδα.
Η κρίση ανάμεσα στη Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ ήταν μάλλον απρόσμενη, προφανώς υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας, σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή, προεξοφλώντας επίσης μια λευκή νύχτα.
Το ΕΛΚ απέρριψε τον συμβιβασμό κι επανήλθε στην πρόταση η προεδρία της Κομισιόν να ανατεθεί στον Spitzekanditat του. «Το όνομα του Βέμπερ είναι πάντα στο τραπέζι», διαβεβαίωσε ο Βαράντκαρ.
«Το ΕΛΚ είναι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπερθεμάτισε ο κροάτης ομόλογός του Αντρέι Πλένκοβιτς. «Το ΕΛΚ δεν θα προτείνει άλλον υποψήφιο απόψε», διευκρίνισε.
Η τρίτη σύνοδος κορυφής
Αυτό το αξίωμα είναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ, μαζί με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το αξίωμα του επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Η επιλογή του προέδρου του ΕΚ είναι εντελώς ανεξάρτητη (…). Θα εκλέξουμε τον πρόεδρό μας την 3η Ιουλίου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα» της Συνόδου Κορυφής, διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι.
Πρόκειται για την τρίτη Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη στη νομή των αξιωμάτων-κλειδιών της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Το 2014, για να οριστεί υποψήφιος ο Γιούνκερ – εγκαταλείπει το αξίωμα την 31η Οκτωβρίου – χρειάστηκαν τρεις σύνοδοι στους ηγέτες της ΕΕ για να καταλήξουν σε συμφωνία.