Η εταιρία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης facebook ανακοίνωσε χθες τα σχέδιά της να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα (ψηφιακό νόμισμα) με την ονομασία «Libra» -από τη ρωμαϊκή ζυγαριά, που θεωρείται σύμβολο της δικαιοσύνης και τη γαλλική λέξη «liberte» για την «ελευθερία»- στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.
Το επίσημο ντεμπούτο της λίβρας αναμένεται να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2020 και στόχος είναι οι χρήστες να πειστούν για τη χρηστικότητά του, το facebook να τους κρατάει περισσότερη συνδεδεμένους κι έτσι να αυξήσει τα διαφημιστικά έσοδά του. Οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν υπηρεσίες και προϊόντα μέσα από τις πλατφόρμες (facebook, Instagram, WhatsApp) καθώς και από άλλες ιστοσελίδες εμπορίου. Η λίβρα θα μπορούσε να γίνει ένας χρήσιμος τρόπος για αποταμίευση και μεταφορά χρημάτων, την ώρα που κάθε χρόνο 25 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε κόστη αποστολής εμβασμάτων. Τέλος, σημαντικός στόχος είναι η εταιρία να προσελκύσει τους 1,7 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως που δεν έχουν ούτε τραπεζικό λογαριασμό.
Το ψηφιακό νόμισμα είναι ένα άυλο νόμισμα με αξία, η οποία καθορίζεται από διάφορους παράγοντες της αγοράς. Οι χρήστες θα μπορούν να το αγοράζουν –στην εκάστοτε ισοτιμία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη – και να αποθηκεύουν τις λίβρες τους στο ψηφιακό πορτοφόλι τους, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τις εφαρμογές, αλλά θα λειτουργεί και ως ανεξάρτητη εφαρμογή. Ετσι θα πληρώνουν με λίβρα στις συναλλαγές τους με τα συνεργαζόμενα καταστήματα.
Οι ειδικοί έσπευσαν να διαχωρίσουν τη λίβρα από το bitcoin (το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα το οποίο κυκλοφορεί στο μαύρο Διαδίκτυο και οι κάτοχοί του έχουν πέσει θύματα υποκλοπής). Ο Τομπίας Αντριαν, επικεφαλής του τμήματος Αγορών του ΔΝΤ, επισημαίνει πως η αξία του bitcoin καθορίζεται από την προσφορά (πόσα βρίσκονται σε κυκλοφορία) και την επενδυτική ζήτηση, κάτι που δημιουργεί πολλές μεταβολές στην τιμή. Η λίβρα, από την άλλη, έχει σταθερή αξία (stablecoin) καθώς είναι συνδεδεμένη με κάποιο υφιστάμενο παραστατικό νόμισμα, όπως το δολάριο και θα έχει έρεισμα σε κεφάλαια που στηρίζουν κυβερνήσεις.
Αν και η σταθερή αξία του κρυπτονομίσματος κάνει πιο «εύκολη» τη δουλειά για τη facebook, οι ειδικοί επισημαίνουν πως για να παραμείνει σταθερό το σύστημα, η εταιρία που εκδίδει το ηλεκτρονικό χρήμα έχει πρόσβαση σε αντίστοιχες ποσότητες παραστατικού χρήματος, φυλαγμένες με ασφαλή και διαφανή τρόπο.
Ανησυχίες
Ο τρόπος που θα διατηρηθεί σταθερή η αξία της λίβρας δεν είναι το μόνο πρόβλημα για την εταιρία, αφού εξαιτίας του σκανδάλου της Cambridge Analytica εγείρονται νέες ανησυχίες για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών.
Επιπλέον εμπόδια ενδέχεται να θέσουν και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, με τις οποίες η εταιρία βρίσκεσαι ήδη σε επαφή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου