Μάλιστα, επεσήμανε ότι για αυτό τον λόγο η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ είναι ισχυρή στην περιοχή, όπου «βρίσκονται δέκα αμερικανικά πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη του Ναυτικού και της Αεροπορίας, καθώς και περίπου 9.000 πεζοναύτες».
Πέραν της σημασίας του ενεργειακού ζητήματος, ο Πάλμερ τόνισε ότι η περιοχή είναι σημαντική για τις ΗΠΑ και για άλλους λόγους. «Ως ΗΠΑ μας ενδιαφέρουν και άλλα ζητήματα στην περιοχή, όπως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και το εμπόριο λευκής σαρκός, καθώς και για το μεταναστευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μάθιου Πάλμερ είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί ακόμα προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αναφέροντας ωστόσο ότι η απόφαση για την συζήτηση ενός νέου μοντέλου αποτελεί θέμα των ηγετών των δύο πλευρών.
Όπως αναφέρουν τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Πάλμερ στη συνέντευξή του ανέφερε επίσης ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, στεκόμενος στη στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Ακόμη, τόνισε ότι και η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αποτελούν σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. «Μαζί με αυτό, υπερασπιζόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας λύσης θα πρέπει να λάβει χώρα ένας ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων, και σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις προσπάθειες να βρεθεί λύση. Πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια, καθότι απέχουμε χρόνια από το να αποδώσουν σε χρήματα οι υδρογονάνθρακες. Επομένως, υπάρχει μπροστά μας χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάλμερ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν οι υδρογονάνθρακες να προτρέψουν τις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση εύρεσης λύσης.
Τέλος, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, οι οποίες σκοπεύουν σε εμβάθυνση και ενδυνάμωση αυτής της σχέσης. Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή «φίλοι και εταίροι είναι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία για τις ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «έχουν τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες, ενώ η Τουρκία εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή». Σχετικά, ο Πάλμερ στάθηκε στον αγώνα ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Συρία, στόχων κοινών για τις ΗΠΑ και την Τουρκία.
Επιμένουν οι Τούρκοι Αρχίζουν σύντομα γεωτρήσεις «Γιαβούζ» και «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία που έχει προβεί η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» – όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία – με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσοϊ υποστηρίζοντας ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τ/κ, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» από την ε/κ πλευρά.
Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, ο κ. Άκσοϊ στην γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «υπεξ» για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τ/κ και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τ/κ». Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για το ψευδοκράτος, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» – όπως συνέχισε να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, κατά τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, παραβλέποντας ότι οι Τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τ/κ και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα». Επανέλαβε δε τη δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τ/κ.
Όσο η ε/κ πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τ/κ που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/κ στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, και στις περιοχές του ψευδοκράτους που αδειοδοτήθηκαν στην ΤΡΑΟ το 2011, τα πλοία Γιαβούζ και Φατίζ, θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις.
Ο κ. Άκσοϊ κατέληξε στην γραπτή του απάντηση λέγοντας ότι με αυτή την ευκαιρία θα ήθελε να υπενθυμίσει την διεθνή κοινότητα για ακόμη μια φορά, ότι είναι η ε/κ πλευρά που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια δικαιώματα των Τ/κ, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους φυσικούς του πόρους, απορρίπτει τις προτάσεις συνεργασίας και «παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της».
Διαβάστε επίσης: Σημίτης: Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα Ίμια