«Άλλοι δύο ινδοί ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους χθες στο Έβερεστ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίρα Ασάρια, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ. Οργανωτές ορειβατικών αποστολών πρόσθεσαν πως ένας τρίτος ορειβάτης έχασε επίσης τη ζωή του.
Μποτιλιαρίσματα ορειβατών σχηματίζονται κατά τη φετινή περίοδο αιχμής κοντά στην κορυφή αυτού του όρους των 8.848 μέτρων, όπου το οξυγόνο είναι πολύ αραιό. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου οι μετεωρολογικές συνθήκες προσφέρουν ένα σύντομο «παράθυρο» λιγότερο ακραίων συνθηκών και πιο ευνοϊκών για την ανάβαση.
Η Καλπάνα Ντας, 52 ετών, είχε φθάσει στην κορυφή, όμως υπέκυψε χθες, Πέμπτη, το απόγευμα στη διάρκεια της κατάβασης. Ένας άλλος ινδός ορειβάτης, ο Νιχάλ Μπαγκουάν, 27 ετών, βρήκε επίσης τον θάνατο στον δρόμο της επιστροφής.
«Ήταν στριμωγμένος στο μποτιλιάρισμα για περισσότερο από 12 ώρες και ήταν εξαντλημένος. Οδηγοί σέρπα τον έφεραν πίσω στον καταυλισμό 4, όμως άφησε την τελευταία του πνοή εκεί», αφηγήθηκε ο Κεσάβ Ποντέλ του πρακτορείου Peak Promotion.
Στην άλλη πλευρά του βουνού, ένας 65χρονος αυστριακός ορειβάτης βρήκε τον θάνατο στη θιβετανική οδό, που είναι λιγότερο πολυσύχναστη από την οδό του Νεπάλ, ανακοίνωσε ο οργανωτής της αποστολής του.
Πέντε άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους πέρυσι στο Έβερεστ. Η απελευθέρωση της ανάβασης από τις αρχές του Νεπάλ τη δεκαετία του 1990 ενθάρρυνε τις εμπορικές αποστολές και πολλαπλασίασε τους ορειβάτες στις πλαγιές.
Φέτος το Νεπάλ εξέδωσε για την εαρινή σεζόν τον αριθμό ρεκόρ των 381 αδειών, με τιμή εκάστης τα 11.000 δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα.
Καθώς κάθε ορειβάτης με άδεια συνοδεύεται από έναν οδηγό, αυτό σημαίνει πως περίπου 750 άνθρωποι ακολουθούν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων το ίδιο μονοπάτι.
Τουλάχιστον 140 άλλοι πήραν άδειες για να ανέβουν στο Έβερεστ από τη βόρεια πλευρά του Θιβέτ, σύμφωνα με οργανωτές αποστολών.
Συνολικά ο αριθμός των ορειβατών στο Έβερεστ μπορεί φέτος να σπάσει το ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, με 807 ανθρώπους να φθάνουν στην κορυφή.
Το Έβερεστ κατακτήθηκε για πρώτη φορά το 1953 από τον Νεπαλέζο Τενζίνγκ Νοργκάι και τον Νεοζηλανδό Έντμουντ Χίλαρι.