Οι δικαστές δικαίωσαν τους γιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ρεν, οι οποίοι αποφάσισαν συλλογικά, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, να σταματήσουν την «απάνθρωπη θεραπεία» στον ασθενή αυτόν, η περίπτωση του οποίου στάθηκε αφορμή να ξαναρχίσει ο δημόσιος διάλογος για την ευθανασία στη Γαλλία.
Η σύζυγος του Λαμπέρ συμφώνησε με τους γιατρούς, όμως άλλοι συγγενείς του και ιδίως οι γονείς του, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να τον κρατήσουν στη ζωή.
Η σημερινή απόφαση δεν αποτελεί και τον επίλογο αυτής της δικαστικής μάχης που συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια: οι δικηγόροι των γονέων του Λαμπέρ ανακοίνωσαν αμέσως ότι προσφεύγουν σε διεθνή δικαστήρια, όπως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων του ΟΗΕ.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
«Επομένως, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι τελεσίδικη και η απόφαση να προκληθεί ο θάνατος του Βενσάν Λαμπέρ δεν μπορεί να εκτελεστεί», σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους οι Ζαν Παϊγό και Ζερόμ Τριόμφ.
Η απόφαση να σταματήσει η χορήγηση υγρών και η σίτιση του Λαμπέρ και να του χορηγηθεί ταυτόχρονα ισχυρή και βαθιά νάρκωση επικυρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου από το διοικητικό δικαστήριο του Σαλόν-ον-Σαμπάνιε. Το δικαστήριο έκρινε ότι η συνέχιση της ιατρικής φροντίδας συνιστά «παράλογη επιμονή», δεδομένου οτι ο Λαμπέρ, που ήταν νοσηλευτής σε ψυχιατρική κλινική και τραυματίστηκε βαρύτατα σε τροχαίο ατύχημα το 2008, παραμένει εδώ και δέκα χρόνια καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι, χωρίς επαφή με το περιβάλλον του και χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης.
Οι γονείς του, που είναι πιστοί Καθολικοί και αντιτίθενται στην παθητική ευθανασία, διαφώνησαν και συνέχισαν τον δικαστικό αγώνα τους για να τον κρατήσουν στη ζωή.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ